Magiunul de Topoloveni va fi promovat in tari extracomunitare. APIA si Sonimpex au semnat contractul de finantare din fonduri europene

 

Magiunul de Topoloveni va fi promovat în Elvetia, Norvegia si Rusia, pe o perioada de trei ani, respectiv 2013-2016, dupa ce marti reprezentantii companiei Sonimpex si cei ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au semnat contractul de finantare din fonduri europene în valoare de 981.613 euro.

Magiun Topoloveni„Dupa aproape doi ani, astazi, 30 iulie, a fost definitivat contractul de promovare a magiunului de Topoloveni în tari extracomunitare, respectiv în Elvetia, Norvegia si Rusia, datorita proiectului de aproape un milion de euro aprobat de Comisia Europeana. Asteptam sa fim „copiati”, în atragerea fondurilor europene cu aceeasi viteza cu care am fost copiati, în mod fraudulos, în inscriptionarea borcanelor cu titulatura „magiun de prune” desi contineau concentrate cu sulfiti sau pectine. Consideram ca am finalizat o datorie de onoare prin promovarea în tari terte a celui mai sanatos dulce realizat într-o fabrica de conserve. Eforturile noastre, nu doar financiare, de a proteja singurul produs traditional românesc recunoscut de catre UE, prin indicatie geografica protejata (IGP), la OSIM, OHIM si recent la ASRO prin standardizarea finalizata luna trecuta, sunt un succes”, a declarat, marti, pentru AGERPRES, directorul general al companiei Sonimpex, Bibiana Stanciulov.

Aceasta a precizat ca de la 1 august vor demara primele actiuni de promovare în Elvetia în cadrul primului proiect aprobat României de CE pentru pietele din Norvegia, Federatia Rusa si Elvetia, magiunul urmând sa fie „plimbat” în târguri, unde oamenii pot degusta, dar si în magazine, cu mostre. Magiunul de Topoloveni va beneficia pe aceste piete si de publicitate.

„Cultura gastronomica româneasca va face înconjurul Europei, din centru, la nord si în est. Am fost, din nou, deschizatori de drum, un exemplu care trebuie urmat. Ne apartine primul produs certificat de catre UE si acum si primul program acceptat de catre UE pentru promovare. Europenii vor mânca pâine cu magiun de prune Topoloveni peste care vom pune brânza bio greceasca”, a mentionat Stanciulov.

Comisia Europeana a aprobat României, în luna aprilie, un program de promovare a produselor agricole în Elvetia, Norvegia si Federatia Rusa, în valoare de totala de circa 4,2 milioane euro, din care partea aferenta României este de 981.613 euro. Programul este derulat de producatorul magiunului de Topoloveni – SC Sonimpex Topoloveni SRL, în comun cu un consortiu de producatori din Grecia.

Din valoarea totala a proiectului în primul an, respectiv 2013/2014, suma alocata pentru promovare este de 322.823 euro, în cel de-al doilea 2014/2015 de 329.289 euro, iar în cel de-al treilea an, 2015/2016 de 329.501 euro.

Compania Sonimpex este singurul producator român din domeniul prelucrarii si conservarii fructelor fara zahar adaugat, fara aditivi si fara agenti de conservare, având în portofoliu, pe lânga Magiunul de prune Topoloveni, si gama de dulceturi fara zahar adaugat si fara conservanti (afine ecologice, cirese negre, visine, capsuni, prune întregi cu migdale dulci, gutui, catina, topinambur s.a.), dar si o zacusca de vinete si o pasta de tomate.

Magiunul de prune Topoloveni detine certificarea de Indicatie Geografica Protejata (IGP) la nivel european din 8 aprilie 2011, aceasta fiind prima distinctie de acest fel primita de un produs românesc traditional. Magiunul natural de prune Topoloveni este produs dupa o reteta pastrata din anul 1914. Produsul detine si titlul de Furnizor al Casei Majestatii Regale a României.(AS – autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie