Initiativa Ministerului Economiei de listare duala a 15% din actiunile Romgaz Medias, criticata de Asociatia Brokerilor
Asociatia Brokerilor critica initiativa Ministerului Economiei de listare duala a 15% din actiunile Romgaz Medias la Bucuresti si Varsovia sau Londra, desi autoritatile au motivat ca Bursa de Valori Bucuresti este prea mica pentru ca statul sa atraga 600 milioane euro.
Seful Directiei de privatizare din Departamentul Energie al Ministerului Economiei, Gabriel Dumitrascu, a declarat saptamâna trecuta ca Ministerul vrea sa obtina 600 milioane euro din vânzarea pe bursa a 15% din actiunile Romgaz, în noiembrie, si ia în calcul o listare duala, la Bucuresti si Varsovia sau Londra, întrucât Bursa de la Bucuresti este prea mica pentru a asigura acesti bani.
Dumitrascu a adaugat ca listarea Romgaz la Varsovia ar avea avantaje pentru ca piata de capital poloneza este „interesanta, ajunsa la maturitate si efervescenta”, dar si dezavantajul apropierii geografice de Bucuresti. Totusi, Dumitrascu apreciaza ca Romgaz ar putea sa intre în indicele bursei de la Varsovia si astfel ar avea vizibilitate”.
„Declaratia mentionata ilustreza absenta unei viziuni de dezvoltare a economiei românesti pe termen lung, singurul obiectiv fiind realizarea unor câstiguri imediate pentru statul român prin procesul de privatizare”, potrivit unui comunicat al Asociatiei transmis, luni, agentiei MEDIAFAX.
Brokerii sustin ca dezvolatarea pietei de capital autohtone si atragerea unor investitori institutionali mari depind tocmai de listarea la Bursa de Valori Bucuresti a unor pachete de actiuni pe care statul le detine la companiile mari din domeniul energiei, listari care ar trebui sa urmeze o strategie coerenta si sa respecte calendarul anuntat.
„Rezultatul recent al ofertei secundare Transelectrica arata ca se pot face privatizari de succes si la Bursa de Valori Bucuresti. Desigur ca reusita unei oferte publice depinde însa, în mare masura, de modul în care ea este pregatita si promovata, mesajele pe care Guvernul le transmite investitorilor având si ele un rol important în acest proces” , precizeaza brokerii.
Oferta Transelectrica, derulata în luna martie, a fost suprasubscrisa cu aproape 60%, statul încasând 164,7 milioane lei (37,6 milioane euro) pentru pachetul de 15% din companie.
Potrivit Asociatiei, plasarea actiunilor companiilor nationale pe piata de capital locala, cu posibilitatea participarii investitorilor de retail, pentru care adesea sunt utilizate discount-uri, ar reprezenta un factor pozitiv pentru realizarea obiectivelor strategice legate de dezvoltarea pietei de capital autohtone, care nu este posibila fara implicarea populatiei.
„Statul român trebuie sa ia în considerare pierderile pe care listarea duala le-ar aduce pe termen lung, plecând de la impozitele si taxele pe care acesta le-ar putea colecta din câstigurile investitorilor la Bursa de Valori Bucuresti si pâna la repercursiunile economice serioase ale subdezvoltarii pietei de capital domestice. Cu astfel de strategii de privatizare, în viitorul apropiat, Bursa de la Bucuresti va fi, intr-adevar, prea mica pentru a putea contribui la finantarea economiei românesti”, au conchis brokerii. Monica Juganaru, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!