Tudor Tatu, presedintele UMB: Legea medierii, una dintre legile românesti modificate si completate cel mai frecvent, in functie de interese

 

De la 1 august, sedintele de informare asupra avantajelor medierii sunt obligatorii pentru procesele civile si unele actiuni penale. Petentii nu vor trebui sa treaca însa pe la un mediator, cum se stipula pâna acum, ci vor putea fi informati chiar de catre judecator, procuror sau avocat, potrivit unei modificari recente a Parlamentului. Si tot în forul legislativ se pregateste o noua schimbare: vor putea actiona ca mediatori si avocatii, si notarii cu experienta de peste 5 ani, fara sa mai fie nevoie de alte formalitati, noteaza economica.net.

tudor tatuPâna acum, doar mediatorul autorizat avea posibilitatea de a tine aceasta sedinta de informare asupra avantajelor medierii. Sedinta de informare este gratuita. Doar procedura de mediere este taxata de catre mediator.

Medierea este o forma alternativa de rezolvare pe cale amiabila a litigiilor între doua sau mai multe parti. Mediatorul ar trebui sa asculte argumentele partilor si sa propuna solutii astfel încât acestea sa ajunga la un numitor comun, fara a mai fi nevoie sa se ajunga în instanta (pentru toate capetele litigiului sau doar pentru o parte). Daca partile implicate cad la pace, atunci se încheie o întelegere si se plateste un onorariu mediatorului. Daca nu, acestea se pot adresa în continuare instantelor.

Tot în Legea de adoptare a OUG 4/2013 se specifica faptul ca întelegerea semnata în fata notarului are titlu executoriu, astfel ca partile nu trebuie sa o mai împuterniceasca în instanta.

Notarii si avocatii devin automat si mediatori

Un amendament al Comisiei juridice din Camera Deputatilor la proiectul de lege prevede ca si avocatii si notarii sa poata actiona ca mediatori, fara sa mai fie nevoiti sa urmeze cursurile de formare în aceasta profesie si sa dea un examen pentru atestare. Acestia trebuie sa aiba o experienta de cel putin 5 ani în profesie, calculata de la data promovarii examenului de definitivat. Amendamentul a fost deja votat în plenul Camerei la prima citire si va fi supus votului final, însa abia dupa ce Parlamentul va reveni din vacanta, dupa 31 august.

Sedinta de informare a avantajelor medierii este obligatorie (si gratuita) în materiile privind protectia consumatorilor, dreptul familiei, raspunderea profesionala, litigiile privind posesia si raporturile de vecinatate, litigiile de munca si litigiile civile a caror valoare este de sub 50.000 lei (cu exceptia insolventelor).

În materie penala, procedura de informare este obligatorie în cazul „infractiunilor pentru care retragerea plângerii prealabile sau împacarea partilor înlatura raspunderea penala, dupa formularea plângerii, daca faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima îsi exprima consimtamântul de a participa la sedinta de informare împreuna cu faptuitorul; daca victima refuza sa participe împreuna cu faptuitorul, sedinta de informare se desfasoara separate”.

Acest paragraf a atras o serie de reactii ostile din societatea civila, în conditiile în care victimele unui viol ar putea fi obligate sa treaca printr-o sedinta de mediere înainte sa depuna plângere.

Procedura medierii va fi obligatorie în ceea ce priveste informarea si în litigiile dintre clienti si banci bazate pe Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte.

Reactia presedintelui Uniunii Mediatorilor Bancari, Tudor Tatu: „O lege modificata des în functie de interese”

Potrivit presedintelui Uniunii Mediatorilor Bancari (UMB), Tudor Tatu, „Legea medierii este una dintre legile românesti modificate si completate cel mai frecvent în functie de interesele indivizilor aflati în vârfurile structurilor de tot felul. Aceasta lege a fost de atâtea ori modificata doar în scopul reglementarii scolilor de formare mediatori conduse de persoane cu relatii strânse în sfera politicului si nicidecum în interesul justitiabilului care, daca va alege voluntar noua metoda, ar avea posibilitatea de a-si solutiona conflictul eficient si rapid, iar Acordul semnat ar avea forta unui Titlu Executoriu”.

Presedintele UMB mentioneaza ca, recent, dispozitiile în domeniu au suferit câteva modificari, dupa ce un proiect legislativ a fost adoptat prin vot final de deputati în 26 iunie.

Este vorba despre Legea nr. 214/2013 pentru aprobarea OUG nr. 4/2013 publicata în Monitorul Oficial nr. 388 din 28 iunie 2013, prin care anumite prevederi din legea medierii sunt modificate substantial. Mai precis, potrivit acestei propuneri legislative, sedinta de informare privind medierea va putea fi realizata si de judecatori, procurori, consilieri juridici, notari si avocati desi pâna acum doar mediatorul era autorizat sa sustina aceasta procedura.

„Într-adevar, conform celor prevazute în  noua lege, Legea medierii sufera o modificare importanta sub aspectul calitatii persoanelor autorizate sa efectueze procedura de informare. Totusi, trebuie retinut ca aceasta noua «calitate» a judecatorilor, procurorilor, consilierilor juridici, avocatilor si notarilor se aplica doar pentru sedinta de informare privind medierea.

De asemenea, trebuie subliniat ca nu este vorba de o schimbare sau extindere a ariei persoanelor care sunt îndreptatite în virtutea legii sa conduca procedura de mediere si nu înseamna ca judecatorul, procurorul, consilierul juridic, avocatul, notarul devin în acest fel mediatori.

Concret, modificarea legislativa se refera numai la procedura de informare asupra avantajelor medierii si nu are nici un impact asupra procedurii de mediere propriu-zisa, care va fi realizata în conditiile legii numai de catre mediatorul autorizat cu respectarea cerintelor legale în vigoare pentru dobândirea si exercitarea acestei profesii”, a precizat Tudor Tatu.

În opinia sa, important este ca prin aceasta modificare legislativa sa nu se piarda finalitatea efectiva urmarita prin introducerea medierii ca modalitate alternativa de solutionare a conflictelor, precum si a obligativitatii informarii asupra avantajelor pe care medierea le presupune în urma prezentarii si întelegerii exacte a ceea ce presupune procedura medierii.

„Cetatenii trebuie sa fie în masura sa analizeze si sa opteze în deplina cunostinta de cauza asupra modalitatii în care înteleg sa încerce solutionarea problemelor lor juridice – prin mediere, prin instanta de judecata sau în alta forma stabilita de acestia. Ca si în cazul mediatorilor autorizati, sedinta de informare va fi gratuita. Legea, asa cum a fost modificata, stabileste clar ca judecatorii, procurorii, consilierii juridici sau notarii nu vor putea percepe onorarii, taxe sau orice alte sume, indiferent de titlul cu care s-ar putea solicita”, a spus presedintele UMB. Andrei Tudor, puterea.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie