Schimbarea legii ANI, blocata de Ministerul Justitiei
Ministerul Justitiei a dat aviz negativ actului normativ initiat de vicepremierul Liviu Dragnea care prevedea ca presedintii de consilii judetene, primarii si consilierii sa nu mai fie declarati incompatibili daca fac parte din adunarile generale ale actionarilor, AGA, în cadrul societatilor comerciale aflate în subordinea lor, au declarat pentru gândul surse guvernamentale.
Actul normativ a fost depus de vicepremier la Ministerul Justitiei în urma cu doua luni, dupa cum a afirmat Liviu Dragnea pentru gândul. Între timp, Ministerul a cerut un punct de vedere si de la Agentia Nationala de Integritate, care s-a opus modificarilor cerute din teritoriu. Primul-ministru Victor Ponta a admis ca trebuie gasita „o solutie legislativa corecta” împreuna cu Comisia Europeana si Agentia Nationala de Integritate, tinând cont si de faptul ca se apropie Raportul MCV.
Ponta, îngrijorat ca jumatate dintre alesii USL vor fi decapitati de ANI
Premierul a dat de înteles ca proiectul lui Dragnea nu are sustinere, precizând ca nu „va fi o solutie unilaterala a Guvernului”. Totusi, el s-a declarat îngrijorat de faptul ca jumatate dintre alesii locali se afla în situatie de incompatibilitate dupa deciziile ANI.
„Nu pot spune ca jumatate din primarii României o sa fie declarati incompatibilei, pentru ca ce facem? Facem alegeri în toata tara? Nu cred ca e o idee buna. Nu vreau sa ma antepronunt, vreau sa vad decizia justitiei. E o practica totusi unitara si, discutând si cu Comisia Europeana si cu ANI, vreau sa luam decizia legislativa corecta”, a mai spus premierul.
Liderii din teritoriu ai PNL si PSD au declarat pentru gândul ca daca nu se va reusi la Guvern rezolvarea problemei, atunci vor cere parlamentarilor USL sa depuna un proiect legislativ în acest sens.
Presedintii de Consilii Judetene si primarii din PSD si PNL au cerut modificarea competentelor ANI si a legii 161/2003, cea care reglementeaza situatiile de incompatibilitate. În întâlnirile din teritoriu pe care le-a avut cu primarii si presedintii de Consilii Judetene, Dragnea a spus ca va încerca sa îi ajute pe cei aflati în incompatibilitate sau conflict de interese.
Cea mai mare problema pentru cei din administratia locala o constituie legea 161/ 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si în mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. La articolul 87, litera f, a legii se precizeaza ca functia de primar, presedinte al Consiliului Judetean este incompatibila cu functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale în adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generala a unei societati comerciale de interes national.
Nume cu greutate pe lista incompatibililor USL
Din cauza nerespectarii acestui articol din lege, au fost declarati incompatibili presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu (PSD), presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu (PNL), presedintele CJ Hunedoara, Mircea Molot (PNL) si primarul Sibiului, Klaus Iohannis (PNL), dar si alti primari si consilieri din aceste judete.
ANI a constatat ca presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, s-a aflat în incompatibilitate în perioada 20 iunie 2008 – 23 martie 2009, întrucât a fost simultan si reprezentant al judetului în Adunarea Generala a Actionarilor a SC RAJA Constanta. Constantinescu a detinut functia de reprezentant al Judetului Constanta în Adunarea Generala a Actionarilor în cadrul S.C. RAJA S.A. Constanta în perioada 27.03.2007 – 23.03.2009. La data de 20.06.2008, acesta a fost validat în functia de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, pentru mandatul 2008 – 2012.
În 24 aprilie, Agentia Nationala de Integritate (ANI) anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla în stare de incompatibilitate întrucât are si calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generala a Actionarilor S.C. Apa Canal SA Sibiu si SC Piete SA, ceea ce contravine prevederilor legale.
În cazul presedintelui CJ Hunedoara, Mircea Molot, Agentia Nationala de Integritate a constatat ca acesta a fost în stare de incompatibilitate în perioada 26 septembrie 2008 – 30 ianuarie 2009, deoarece a detinut, simultan, atât functia de presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara, cât si pe cea de presedinte al Adunarilor Generale ale Actionarilor (AGA), respectiv reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale în adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local SC Drumuri si Poduri SA Deva.
Presedintele Consiliului Judetean Brasov, liberalul Aristotel Cancescu, a fost declarat în stare de incompatibilitate de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI), deoarece a detinut simultan si calitatea de reprezentant în AGA a unei societati comerciale. Aristotel Cancescu s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 29 mai 2009, întrucât detine atât functia de presedinte al CJ Brasov, cât si calitatea de reprezentant al judetului Brasov în Adunarea Generala a Actionarilor în cadrul SC Apa Canal SA Sibiu, încalcând dispozitiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003.
Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a sustinut ca exista o legatura între anuntul ANI si recenta sa înscriere în PNL. Mai mult, el precizeaza ca a fost declarat incompatibil, datorita prezentei sale într-o Asociatie de Dezvoltare Intercomunitara.
Iohannis a spus ca Societatea Apa si Canal a devenit operator regional dupa înfiintarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara. El a precizat ca toti primarii sunt prezenti în ADI Apa si Canal. Într-o situatie similara se gaseste presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu.
Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara: dilema administratiei locale
Situatia invocata de Klaus Iohannis si Aristotel Cancescu, care sustin ca au fost declarati incompatibili pentru ca au facut parte din Asociatie de Dezvoltare Intercomunitara, le da emotii si celorlati sefi de CJ si primari.
Sefii de Consilii Judetene si primarii se tem ca ANI vor începe sa verifice si activitatea lor în Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara. ADI au aparut în 2009, în timpul guvernarii Boc.
În Ghidul elaborat de Ministerul de Interne se arata ca unitatile administrativ teritoriale au dreptul sa colaboreze si sa coopereze în scopul realizari în comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori al furnizarii în comun a unor servicii publice prin constituirea, în conditiile legii si în limitele competentelor autoritatilor lor deliberative si executive, a unor asociatii de dezvoltare intercomunitara. Cristian Andrei, gandul.info
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!