Modificarile Legii societatilor comerciale iesite din cadrul legal

 

Printr-un proiect de OUG publicat in dezbatere publica saptamana trecuta, finatele propun modificari la mai multe acte normative. Printre acestea se numara Codul fiscal, Codul de procedura fiscala si Legea societatilor comerciale (legea nr. 31/1990).

Mai exact, proiectul propune reglementari mai clare in situatia in care dividendele cuvenite unui asociat nu sunt platite la timp.

Astfel, in prezent, prin art.67 alin.(2) din Legea nr.31/1990 privind societatile comerciale, se prevede ca plata dividendelor cuvenite actionarilor sa se faca in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati daune-interese pentru perioada de intarziere, la nivelul dobanzii legale, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.

Ministerul Finantelor precizeaza, insa, in nota de fundamentare a proiectului ca „s-a constat ca nu exista cadru legal pentru calculul de daune interese pentru plata cu intarziere a dividendelor, avand in vedere ca termenul de dobanda legala nu se mai regaseste in legislatia in vigoare odata cu abrogarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr.9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii „.

Proiectul de OUG publicat de Finante ar urma sa remedieze situatia stabilind ca daca societatea comerciala nu plateste dividendele in termenul agreat de lege, ea va datora asociatilor o dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din OG nr.13/2011, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.

Art. 3 din OG nr. 13/2011 prevede ca rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 4 puncte procentuale.

Conform Bancii Nationale a Romaniei, rata dobanzii de referinta este in momentul de fata de 5.25%.

Roxana Neagu, Avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie