Guvernul nu a alocat fonduri pentru platile compensatorii a salariatilor din companiile feroviare

 

Desi si-a planificat sa disponibilizeze circa 3.000 de salariati din companiile feroviare, guvernul nu a alocat fonduri pentru plati compensatorii.

privatizare cfr marfaSoarta angajatilor de la societatile din sectorul feroviar, cum sunt CFR Calatori, CFR Marfa sau CFR SA, este incerta, în conditiile în care statul are de gând sa opereze concedieri colective, iar managerii privati numiti de ministrul revocat Relu Fenechiu vor sa renegocieze contractele colective de munca. La una din companii, CFR SA, contractul expira chiar în acest an. În total, Guvernul vrea sa disponibilizeze aproximativ 3.000 de ceferisti în perioada 2013-2016, însa nu a alocat înca bani pentru plata veniturilor în completare, stabilite prin Ordonanta 36/2013.

Precedentul Oltchim

Surse apropiate de aceasta problema ne-au declarat ca nu sunt sanse sa se aloce vreun leu la rectificarea bugetara ce va fi discutata, saptamâna viitoare, în sedinta Executivului. În acest context, Guvernul ar putea baga iar mâna în sacul numit fond de somaj, pentru a plati drepturile cuvenite feroviarilor, cum a facut si în cazul disponibilizatilor de la Oltchim.

O situatie particulara o are CFR Marfa, companie aflata în curs de privatizare. Câstigatorul licitatiei pentru compania de stat, Gruia Stoica, ar fi cerut Ministerului Transporturilor sa concedieze câteva sute de oameni, înainte ca el sa preia efectiv compania. „Daca CFR Marfa e vânduta înainte de a se face concedierile, oamenii nu vor mai primi nimic. GFR a cerut sa fie disponibilizati acum, pentru ca nu intentioneaza sa respecte contractul colectiv de munca”, ne-a precizat liderul sindical Viorel Istrate.

Negocieri

Nici managerilor privati din companiile feroviare nu le convin prevederile contractelor colective de munca, care le pun bete în roate când vine vorba de concedieri. Tocmai de aceea, încearca acum sa le renegocieze. Potrivit acestor documente, în cazul concedierilor colective, ceferistii primesc pâna la 24 de salarii compensatorii.

Protest la Guvern

Aproximativ 2.500 de ceferisti au marsaluit ieri de la sediul Ministerului Transporturilor la cel al Guvernului, pentru a-si exprima nemultumirea cu privire la dezinteresul guvernantilor fata de problemele de pe calea ferata. Sindicalistii spun ca visul lui Fenechiu, care declara ca ceferistii se înghesuie pentru a se înscrie pe lista concediatilor, e doar o poveste de adormit copiii. În plus, din cele 3.000 de posturi vizate de Guvern, doar 850 ar putea fi desfiintate fara a se ajunge la cazuri sociale grave sau perturbari ale traficului. Simona Tapalaga, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie