Cum am ajuns sa achitam din buzunarele noastre despagubiri de 6 milioane de euro, pentru ziaristii rapiti de Omar Hayssam?

 

Jurnalistii rapiti de Omar Hayssam trebuie sa primeasca daune de 6 milioane de euro. Banii vor fi platiti de Ministerul de Finante.

jurnalistii romani rapiti in irakDespagubirile de câte doua milioane de euro pe care Omar Hayssam trebuie sa le plateasca catre Ovidiu Ohanesian, Marie Jeanne Ion si Sorin Miscoci, pentru faptul ca i-a rapit timp de 55 de zile în urma cu opt ani, vor fi achitate în final, din buzunarele noastre, de catre Ministerul de Finante.

Razbunare: au fost acasa la Omar sa-l execute

În urma sentintei penale a Curtii de Apel Bucuresti din 13 iunie 2007 s-a stabilit ca Omar Hayssam trebuie sa plateasca daune morale de sase milioane de euro rapitilor, câte doua milioane fiecarui jurnalist. Când, în 2008, victimele teroristului – aflat acum la Penitenciarul Rahova – au dorit sa-l execute juridic pe Hayssam, au avut parte de o surpriza: omul de afaceri sirian cu o avere evaluata la 100 de milioane de dolari, nu mai avea niciun dinar în cont.

În aceasta situatie, Ohanesian a decis, în 2009, sa se întoarca împotriva statului, care prin procurori nu au sechestrat averea lui Omar, si sa ceara ca daunele sa fie platite de Ministerul de Finante.

„Eu nici nu mai sper sa iau acesti bani, dar mi s-a parut o actiune normala. Eu doresc în primul rând sa se desecretizeze acest dosar”, ne-a declarat Ohanesian.

Daca initial, în 2009, Tribunalul Bucuresti a decis ca nu se poate judeca o astfel de cauza, Curtea de Apel a luat o alta hotârâre în acelasi an: a casat prima decizie si a trimis spre rejudecare. „S-a stabilit ca statul român raspunde pentru imposibilitatea punerii în executare împotriva lui Omar Hayssam a hotarârii penale din 2007”, a explicat Antonie Popescu, aparatorul lui Ohanesian.

În acest moment, procesul este în curs de judecare la Tribunalul Bucuresti, specialistii declarând ca sunt sanse foarte mari ca decizia sa fie favorabila jurnalistului. „Când se va ajunge la o decizie în acest sens, se poate executa silit Ministerul de Finante. Nu este greu sa se recupereze suma de la stat”, ne-a declarat avocatul Gabriel Dragomir.

Nastasiu nu a cerut sechestrul

Ohanesian a sustinut chiar ca a cerut procurorilor sa puna sechestru pe averea lui Hayssam înca din 2005.

„Am depus si la dosar documente cu toate firmele lui Omar Hayssam. Am facut rost de contul lui si l-am depus. Procurorii nu au facut nimic”, sustine jurnalistul.

Magistratul, considerat vinovat pentru fuga teroristului din tara si pentru faptul ca nu i s-a pus sechestru pe avere este fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu . Acesta a sustinut în instanta ca Hayssam poate fi eliberat pentru ca si-a marturisit faptele. Marian Pavalasc, evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie