Comisia Europeana, deranjata de masurile luate in Romania, cu privire la certificatele verzi
Autoritatile au înteles, la începutul acestui an, ca trebuie sa modifice cumva schema de sprijin pentru stimularea productiei de energie regenerabila (eoliana, solara, biomasa, hidro). Numai ca intentia buna de a usura facturile consumatorilor a fost aplicata prost, printr-o ordonanta de urgenta care adopta o salata de masuri. Investitorii s-au plâns la Comisia Europeana care investigheaza cazul. Mai mult decât atât, autoritatile noastre nu au notificat Comisia înainte de avizarea masurilor de modificare a sprijinului acordat energiei curate. Astfel, reducerea facturilor consumatorilor ar putea deveni un vis.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a afirmat, în mod incorect, pe 23 mai, ca exista acordul Comisiei Europene (CE) pentru ordonanta care amâna, pentru trei ani si jumatate, acordarea unei parti importante a certificatelor verzi pentru producatorii de energie regenerabila, arata o scrisoare care a intrat în posesia ziarului BURSA. „Nu avea cum sa existe un astfel de acord pentru ca modificarile din ordonanta nu ne-au fost pre-notificate, asa cum am solicitat”, precizeaza scrisoarea trimisa Departamentului pentru Energie de responsabilii cu Concurenta ai Comisiei.
În documentul citat, reprezentantii CE atrag atentia asupra faptului ca, pe 22 mai, au indicat clar Departamentului Energiei ca masurile din ordonanta trebuie pre-notificate Comisiei Europene înainte de adoptarea si aplicarea lor. Acest lucru nu s-a întâmplat, ordonanta fiind adoptata pe 4 iunie si intrând în vigoare de la 1 iulie.
Vizibil deranjati de situatie, oficialii CE anunta Departamentul pentru Energie ca a primit mai multe plângeri de la investitori în urma modificarii sprijinului acordat energiei verzi, solicita raspunsuri clarificatoare la aceste plângeri, dar si notificarea masurilor stipulate în ordonanta buclucasa. Comisia precizeaza ca exceptarea marilor consumatori de energie de la plata certificatelor verzi este o masura care trebuie neaparat notificata înainte de aprobare si cer autoritatilor noastre sa clarifice care sunt acele masuri pentru modificarea schemei de sprijin pentru energia curata, pe care considera ca nu trebuie sa le notifice Comisiei.
Efectul amânarii acordarii unei parti importante a certificatelor verzi este reducerea cu o treime a costurilor consumatorilor pe aceasta componenta, care se regaseste facturata separat în facturi. În urma adoptarii Ordonantei de Guvern, pentru semestrul II al acestui an, ANRE a diminuat cota obligatorie de certificate verzi pentru consumatorii finali. Ponderea certificatelor verzi se reduce, astfel, de la 0,051 lei/KWh la 0,034 lei KWh. De la 1 iulie 2013, cota obligatorie a scazut la 0,191 certificate verzi/MWh, de la 0,2117 certificate/MWh (valoare valabila pentru prima jumatate a anului).
În plângerile trimise Comisiei Europene, producatorii de energie verde au semnalat ca ordonanta promovata de Constantin Nita încalca normele europene si nu este constitutionala.
Haosul din piata energiei a fost creat de graba si neglijenta Guvernului, care a prins din zbor ideea buna a modificarii schemei de sprijin acordate productiei de energie curate, astfel încât consumatorii sa aiba facturi acceptabile. Ziarul BURSA a aratat, în ultimele luni, cum Executivul a reusit s-o faca lata, promovând o ordonanta discutabila, pe care Ministerul Justitiei nu si-a dat avizul.
Actul normativ stipuleaza amânarea unei parti a certificatelor verzi, dar fara sa spuna clar pentru cine se aplica (producatorilor existenti sau si celor care-si vor da în folosinta unitatile de productie de acum înainte). Producatorii vor intra în posesia certificatelor amânate în perioada 2017-2020, dar nu este precizat sistemul de garantare a recuperarii lor (la ce pret, cine tine evidenta etc).
Nu mai primesc certificate verzi parcurile fotovoltaice situate pe terenuri care, la data intrarii în vigoare a ordonantei (1 iulie 2013), sunt în circuitul agricol. În prezent, majoritatea parcurilor fotovoltaice sunt construite sau în curs de realizare pe terenuri agricole.
Producatorii de energie curata nu vor mai primi certificate verzi pentru cantitatile de energie electrica livrate suplimentar de unitatile dispecerizabile fata de cantitatile de energie notificate la Transelectrica. Experienta acestui an arata ca productia de energie din vânt a realizat si cantitati duble fata de cele notificate.
Tranzactionarea certificatelor verzi se va face centralizat, transparent, nemaifiind permise contractele bilaterale, iar ANRE va monitoriza semestrial schema de sprijin acordata pentru energia curata, pentru a diminua sprijinul acordat în cazul în care se constata supracompensarea (în legea veche, nu era permisa micsorarea numarului de certificate mai devreme de 1 ianuarie 2014 pentru fotovoltaice si mai devreme de 1 ianuarie 2015 pentru eoliene).
Toate aceste masuri, aruncate de-a valma în ordonanta de urgenta, au zdruncinat serios industria noastra de productie a energiei curate, care a amenintat, în repetate rânduri, ca va riposta în instanta. Alina Toma Vereha, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!