Planificarea fiscala abuziva a companiilor multinationale – Plan de Actiuni

 

Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) a publicat mult-asteptatul Plan Comprehensiv de Actiuni (CAP) drept raspuns la îngrijorarile publice exprimate cu privire la erodarea bazei de impunere si a transferului profiturilor (BEPS). Acesta recomanda întarirea cooperarii internationale în privinta modelelor de afaceri multinationale si a schemelor de planificare fiscala aferente acestora. Planul de Actiuni va sta la baza elaborarii unui nou set de standarde pentru a preveni dubla neimpozitare. Întarirea regulilor anti-abuz privind entitatile controlate din alte jurisdictii (CFC) va permite statelor sa taxeze profiturile transferate catre subsidiarele offshore.

fisc inspectiePlanul de Actiuni va încuraja autoritatile fiscale nationale sa fie mai agresive în privinta inspectiilor fiscale si va pune presiune politica pe Parlamentele nationale sa accelereze modificarile de legislatie fiscala. De asemenea, acesta pune un accent deosebit asupra principiului substantei economice ca element esential în orice schema de planificare fiscala.

Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC România: „Actualele prevederi fiscale nationale si internationale vor trebui modificate pentru a urmari mai îndeaproape alocarea veniturilor si activitatea economica ce genereaza acele venituri. Aceasta este o initiativa foarte curajoasa care va întâmpina dificultati foarte mari tinând cont de faptul ca diversele state folosesc politica fiscala pentru a stimula cresterea economica, deseori în competitie cu alte tari.”

Realizat la solicitarea Grupului G20, Planul de Actiuni identifica 15 actiuni specifice care vor da guvernelor instrumentele de politica fiscala interna si externa necesare pentru a împiedica firmele multinationale sa evite plata taxelor prin intermediul unor structuri abuzive.

Peter de Ruiter, Partener, Consultanta Fiscala, PwC România: „Aceste masuri vor schimba în mod radical mediul în care opereaza companiile multinationale. Este clar ca vor exista diferente în functie de tara, industrie si de agendele politice diferite ale statelor membre G20 care au fost promotoarele acestui proces. Toate companiile operate la nivel international vor fi afectate de instrumentele propuse de OECD”.

Preocuparile societatii civile cu privire la faptul ca societatile multinationale evita plata taxelor au atras atentia guvernelor, organizatiilor internationale si a presei, ceea ce creeaza oportunitati pentru o schimbare masiva a sistemul international de taxe.juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie