Topul celor mai cautate facultati de la ASE

 

Un numar de 3.130 de absolventi de bacalaureat s-au înscris anul acesta la examenul de admitere din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti (ASE) pentru a obtine unul dintre cele aproape 2.700 de locuri la buget scoase la concurs de institutie.

Academia de Studii Economice ASESpecializarea care a adunat anul acesta cele mai multe optiuni din partea candidatilor a fost programul de studii în informatica economica, cu peste 370 de tineri înscrisi în cursa pentru cele 145 de locuri la buget (generând o concurenta de 2,6 candidati pe un loc).

Printre cele mai cautate programe de licenta din cadrul ASE se mai numara cel de contabilitate si informatica de gestiune (cu 515 candidati pe 236 de locuri la buget) si cel de finante si banci (cu 466 de candidati înscrisi pe 246 de locuri la buget), acestea fiind si specializarile cu cele mai multe locuri finantate de stat scoase la concurs.

„Cred ca în continuare tinerii se îndreapta mai mult catre aceste specializari din virtutea inertiei sau pentru ca se gândesc la faptul ca în banking oamenii sunt printre cei mai bine platiti de pe piata muncii. Pe de o parte asa si este, numai ca sistemul bancar a avut de suferit în ultimul timp si bancile au trecut prin procese importante de restructurare. Cred ca generatia viitoare de absolventi de bacalaureat ar trebui sa ia în considerare si specializarea în relatii economice internationale sau cumularea unui profil economic cu o limba straina stiuta“, spune Sorina Donisa, country manager în cadrul firmei de recrutare si munca temporara APT. Ea mai precizeaza ca, desi cea mai mare parte din masa de viitori absolventi nu va reusi sa se angajeze ca manager într-o banca sau o companie care furnizeaza servicii de contabilitate, tinerii s-ar putea angaja pe pozitii de analisti în cadrul unor astfel de firme sau vor putea „acoperi partea de informatica, în cazul celor care se înscriu la informatica economica“.

La polul opus, cele mai putin atractive programe de studii de licenta din cadrul ASE au fost specializarile în limba engleza, unde numarul de candidati înscrisi pe locurile de la buget a variat între 7 si 15 persoane (pentru administrarea  afacerilor în comert, turism, servicii, merceologie si managementul calitatii,  respectiv pentru programul de finante si banci), generând o concurenta cuprinsa între 0,1 persoane/loc, respectiv 0,5 candidati/loc.

Dupa ce în 2011 si 2012 ASE a scos examenul de admitere din ratiuni financiare („trierea“ aducea mai putini înscrisi la „locurile cu taxa“), anul acesta conducerea institutiei a reintrodus examenul, lucru ce a dus la o prezenta mai mica din partea candidatilor în prima sesiune de admitere din 2013 fata de anul trecut.

„Într-adevar, anul acesta s-au înscris mai putini candidati ca urmare a reintroducerii examenului de admitere. Trebuie mentionat însa ca un numar de peste 3.300 de tineri dispusi sa sustina acest examen, în conditii de oboseala si de spaima unei noi testari este unu semn bun“, este de parere Florina Mohanu, director de marketing si comunicare în cadrul ASE.

Ea mai spune ca programele de studii de licenta în limba straina (sase dintre cele opt fiind introduse chiar anul acesta), nu se vor mai organiza din cauza numarului mic de candidati înscrisi la aceste specializari.

„Este posibil ca tinerilor sa le fie teama de faptul ca nu s-ar descurca, dar cred ca este o frica nejustiticata si care nu le aduce deloc beneficii. Urmarea unor studii într-o limba straina le-ar putea deschide foarte multe usi spre studii de master în afara tarii si chiar un loc de munca“, adauga Sorina Donisa.

ASE scolarizeaza în prezent aproape 23.000 de studenti, iar anul acesta universitatea a scos la concurs, în cadrul celor 11 facultati, 2.700 de locuri la buget si aproape 2.600 de locuri la taxa pentru cei care vor sa se înscrie în primul an de facultate.Admiterea de anul acesta se va face fie prin examen pentru locurile de la buget si taxa, unde se va tine cont în proportie de 70% de nota de la examenul scris si 30% de media de la bacalaureat, fie fara examen (dupa nota de la bacalaureat) pentru locurile cu taxa ramase libere dupa admiterea candidatilor care au dat proba scrisa.

Probele scrise la examenul de admitere din aceasta sesiune vor avea loc în perioada 24-25 iulie. Corina Mirea, zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie