Administratia Nationala a Penitenciarelor a acumulat datorii de peste trei milioane de euro
Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a acumulat datorii de peste trei milioane de euro, dintre care mai bine de un milion de euro reprezinta datorii catre furnizorii de energie electrica, gaze, apa, societatile de cablu si cele de salubritate.
Reprezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor au aratat, într-un raspuns transmis la solicitarea agentiei MEDIAFAX, ca ANP înregistra, la începutul lunii iunie, datorii totale în valoare de 14.800.000 de lei, adica aproximativ trei milioane de euro, în special catre furnizori de alimente si medicamente, benzinarii si furnizori de utilitati.
„Suma reprezinta datoriile curente ale sistemului penitenciar, datorii ce au fost achitate partial în cursul lunii iunie din alocatii de la bugetul de stat si din venituri proprii”, au precizat oficialii ANP.
Din suma datorata de Administratia Nationala a Penitenciarelor, peste cinci milioane de lei sunt datorii la furnizori de utilitati, printre care E.ON, Electrica, GDF Suez, Aquaserv, ENEL, dar si la firmele de salubrizare Rosal si Supercom.
Potrivit ANP, o problema în achitarea datoriilor sistemului penitenciar a fost înregistrata în cursul lunii mai, „situatie ce a fost remediata partial prin suplimentarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2013 al sistemului administratiei penitenciare cu suma de 10.000 mii lei la titlul II «Bunuri si servicii» din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului cf HG 277/21.05.2013”.
Pe lânga furnizorii de utilitati, Administratia Penitenciarelor datoreaza sume importante de bani si unui numar mare de farmacii, dar si multor producatori de pâine si distribuitori de fructe.
Potrivit raspunsului trimis de ANP agentiei MEDIAFAX, reprezentantii sistemului penitenciar nu s-au îndatorat doar pentru a asigura hrana, apa, caldura si energia electrica. Spre exemplu, acestia sunt datori 2.338 de lei la firma Retro Boutique, care comercializeaza obiecte de mobilier de tip retro, si au cheltuit zeci de milioane de lei pentru diverse programe destinate detinutilor.
Reprezentantii ANP au precizat ca, în anul 2012, programele educative pentru detinuti au costat 33,3 milioane de lei, în timp ce, în prima jumatate a acestui an, s-au cheltuit 15,7 milioane de lei.
ANP a mai aratat ca, în primele cinci luni ale anului, numarul detinutilor a crescut cu 1.442 de persoane, în timp ce în perioada similara din 2012, numarul celor încarcerati a crescut cu 1.255. Andrei Dumitrescu, mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!