Ce mita mai iau magistratii: De la picioare de oaie si oua, la masini si vacante

 

Picioare de oaie, oua, tigari si arbori tuia sunt doar câteva dintre produsele care ar fi fost luate drept mita de unii magistrati trimisi în judecata sau cercetati de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), în timp ce altii ar fi primit masini, sume mari de bani si vacante scumpe.

mitaPentru a da solutii favorabile în dosare sau a interveni pe lânga colegi, unii dintre judecatorii si procurorii cercetati sau deferiti justitiei de catre DNA s-au multumit sa primeasca, potrivit anchetatorilor, produse alimentare, electronice sau materiale de constructii.

Alti magistrati vizati în dosare de coruptie au cerut, pentru favorurile promise sau facute, masini sau sume mari de bani, potrivit DNA.

Ultimul caz ajuns în atentia procurorilor anticoruptie este cel al colegului lor Dumitru Cristudor, seful DNA Slobozia, suspendat din functie si trimis în judecata, la începutul lunii iulie, pentru doua infractiuni de luare mita si favorizarea infractorului.

Potrivit rechizitoriului, magistratul a primit mita în perioada 22-23 mai si la 1 iunie, de la omul de afaceri Daniel Taifas, direct sau prin intermediari, doua masini de piatra pentru amenajarea gradinii si 10 arbori tuia. În schimbul mitei, magistratul ar fi ajutat trei persoane din anturajul lui Taifas sa distruga acte si obiecte ce puteau fi folosite ca probe într-un dosar din Germania de evaziune fiscala.

Anchetatorii sustin ca bunurile au fost folosite pentru amenajarea unui imobil apartinând unei societati comerciale la care fiul magistratului este asociat.

De asemenea, în septembrie – noiembrie 2012, seful DNA Slobozia ar fi primit de la Taifas un Audi A4, în valoare de 16.300 de euro, „în schimbul asigurarii unei protectii neconditionate, prin neadoptarea masurilor legale ori prin furnizarea de informatii confidentiale, în situatia în care împotriva lui Taifas Daniel Vasile ar fi fost initiate proceduri judiciare de organele judiciare române ori, prin intermediul acestora, de organe judiciare din afara României”.

Anchetatorii au precizat ca autoturismul a fost înmatriculat pe numele soacrei lui Cristudor, pentru a ascunde ca magistratul este adevaratul proprietar. În acelasi dosar, procurorii l-au acuzat si pe omul de afaceri Daniel Vasile Taifas pentru dare de mita în forma continuata (doua acte materiale) si favorizarea infractorului, precum si pe Monica Andronache, pentru complicitate la luare de mita, complicitate la dare de mita si favorizarea infractorului. Magistratul se afla în arest preventiv din 14 iunie.

Picioare de oaie, vin si oua

Fostul sef al Parchetului Judecatoriei Hârlau, Ghenadie Ciobanu, este cercetat DNA Iasi pentru ca ar fi primit necuvenit vin, picioare de oaie, carne de porc si oua, potrivit anchetatorilor. Amanuntele apar în dosarul în care fostul magistrat a fost trimis în judecata, la 8 mai, pentru ca ar fi primit 200 de euro mita pentru a da o solutie de netrimitere în judecata într-un dosar penal pe care îl instrumenta.

În al doilea dosar, anchetatorii sustin ca Ciobanu ar fi abuzat de functia sa pentru a obtine diferite bunuri si ar fi transformat institutia pe care o conducea într-o veritabila crama.

„Desi sumele de bani ori bunurile pe care le-a obtinut în acest mod sunt modice – vin, picioare de oaie, carne de porc, oua, din actele dosarului rezulta faptul ca inculpatul a transformat sediul Parchetului într-o anexa a combinatului Cotnari, de unde a achizitionat peste o tona de vin în decursul unui singur an si l-a depozitat în garajul unitatii, si mica ciupeala într-o veritabila politica penala, prin care a ajuns sa negocieze solutiile din dosarele aflate în instrumentarea sa, atitudine de natura sa afecteze grav imaginea justitiei si încrederea cetatenilor în autoritatile implicate în înfaptuirea acesteia”, se arata în rechizitoriul prin care procurorii DNA l-au trimis în judecata pe Ciobanu pentru mita si au disjuns cercetarile pentru alte fapte.

Alaturi de Ciobanu, în al doilea dosar sunt cercetati de DNA si alti magistrati de la Parchetul de pe lânga Judecatoria Hârlau.

Cartuse de tigari pentru interventii la procurori

Adjunctul sefului Parchetului Judecatoriei Buftea, Lora Constantinescu, a fost trimisa în judecata pentru trafic de influenta, la jumatatea lunii iunie, fiind acuzata ca a primit bani si cartuse de tigari pentru a interveni la procurorii de la Parchetul Tribunalului Ilfov si politisti în favoarea unui barbat cercetat în mai multe dosare privind furtul unor masini. Totodata, acesta a fost cercetat de Parchetul de pe lânga Tribunalul Ilfov pentru dare de mita, fiind trimis în judecata în stare de arest preventiv, s-a aratat într-un comunicat de presa al DNA.

În 15 mai, Lora Constantinescu i-ar fi cerut denuntatoarei, prin intermediar, între 2.000 si 3.000 de lei, precum si doua cartuse de tigari, pentru a interveni în favoarea sotului acesteia, spun anchetatorii.

Procurorul Lora Constantinescu a fost prinsa în flagrant la 17 mai, dupa ce a primit de la denuntatoare 3.000 lei si doua cartuse de tigari, au precizat procurorii.

Tomita Neagu – sejur la la Beverly Hills si LCD

Fostul prim-procuror al Parchetului Judecatoriei Cornetu, Tomita Neagu, este acuzat ca ar fi primit mita un teren intravilan de 1.000 de de metri patrati, în schimbul rezolvarii favorabile a unor dosare ale primarului din Jilava, Adrian Mladin. Pe lânga acesta, fostul procuror si sotia sa ar fi primit un sejur de aproape 3.300 de euro la Beverly Hills si un televizor LCD de 8.300 de lei, potrivit procurorilor DNA.

În acelasi dosar a fost trimis în judecata si procurorul Dumitru Vlad, care lucra la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bucuresti la data comiterii faptelor, care ar fi acceptat de la primarul Mladin un teren, tot de 1.000 de metri patrati, pentru a solutiona, în mod favorabil edilului, un dosar penal constituit ca urmare a unei plângeri formulate de acesta. Pentru a ascunde adevarata provenienta a terenului platit în realitate de catre denuntator, procurorul s-a folosit de o persoana interpusa, mai precis de mama sa, Vlad (Radulescu) Niculina, care a semnat contractul de vânzare-cumparare.

Fostul sef al Parchetului Judecatoriei Nasaud, Adriana Veturia Moldovan, a fost trimisa în judecata de DNA pentru ca în mai 2009 ar fi acceptat construirea cu titlu gratuit, de catre un om de afaceri, a unui pod în valoare de 30.000 lei peste pârâul din localitatea Poiana Zânelor, la casa ei de vacanta. În schimbul acestui serviciu, magistratul ar fi trebuit sa intervina la un judecator de la Judecatoria Nasaud, pentru ca acesta sa pronunte o solutie favorabila omului de afaceri, într-o cauza civila. Apoi, în iunie 2009, Moldovan ar fi pretins întocmirea unor acte justificative ce atestau nereal achitarea contravalorii aferente lucrarilor de constructie a podului, acte care au si fost emise de o societate comerciala.

La sfârsitul lui 2011, Adriana Veturia Moldovan a fost achitata de Curtea de Apel Cluj, pe motiv ca faptei îi lipseste unul din elementele constitutive ale unei infractiuni. Dosarul se afla în recurs la Înalta Curte, urmatorul termen al procesului fiind 5 septembrie.

Zeci de mii de euro pentru coruperea unor judecatoare

Viorica Dinu, care a demisionat din functia de judecator la Sectia penala a Tribunalului Bucuresti, si Antonela Costache, judecator la Tribunalul Bucuresti – Sectia penala, în prezent suspendata din functie, au fost trimise în judecata de DNA, în iulie, pentru ca ar fi luat mita spre a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Staicu si pentru a interveni în vederea unor solutii favorabile în alte dosare.

Procurorii au aratat, în rechizitoriul trimis instantei, ca judecatoarele Dinu si Costache au primit sau au acceptat sa primeasca zeci de mii de euro, pentru a da solutii favorabile în dosare.

Potrivit reprezentantilor DNA, în perioada 1 ianuarie- 11 iulie 2013, au fost trimisi în judecata de magistratii anticoruptie opt judecatori si opt procurori, în sarcina carora s-au retinut în special infractiunile de trafic de influenta si luare de mita. În unele cazuri, magistratii au fost trimisi în judecata pentru favorizarea infractorului, furnizarea de informatii nedestinate publicitatii, divulgarea secretului care pericliteaza siguranta statului si constituire a unui grup infractional organizat.

„Dintre acestia, sapte magistrati activau în cadrul unor institutii din Bucuresti (inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii)”, se precizeaza într-o adresa a DNA, remisa la solicitarea MEDIAFAX.

În aceeasi perioada, noua magistrati au fost condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie.

Anul trecut, DNA a trimis în judecata cinci procurori si cinci judecatori. Tot în 2012, cinci magistrati au primit condamnari definitive. Catalina Cocolos, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie