Scad facturile la energie. ANRE a anuntat in urma recalcularii, diminuarea cotei estimate de achizitie de certificate verzi pentru anul 2013

 

Autoritatea Nationala pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a recalculat cota estimata de achizitie de certificate verzi pentru anul 2013, aceasta fiind diminuata la 0.191/MWh, se arata într-un comunicat de presa remis, vineri, AGERPRES.

energie electrica‘Prin aplicarea unor prevederi din Ordonanta de urgenta nr. 57/2013, ANRE a recalculat cota estimata de achizitie de certificate verzi pentru anul 2013. Aceasta a fost diminuata de la 0.2117 certificate verzi / MWh la 0.191 certificate verzi/MWh si urmeaza a fi aplicata de catre toti furnizorii de energie electrica începând cu data de 01.07.2013’, se arata în document.

Potrivit documentului, efectul diminuarii cotei de certificate verzi se va resimti în valoarea facturii de energie electrica la consumatorii finali, ponderea certificatelor verzi reducându-se de la 0.051 lei/KWh la 0.034 lei KWh.

Certificatul Verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie.

Sursele regenerabile eligibile sa participe în sistemul de tranzactionare a Certificatelor Verzi sunt energie hidro utilizata în centrale cu o putere instalata de cel mult 10 MW, energie eoliana, energie solara, energie geotermala si gazele combustibile asociate, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deseurilor si gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate.

Cota anuala obligatorie pentru 2013 este de 9% din energia electrica furnizata de fiecare furnizor consumatorilor finali.

Nivelul tintelor nationale privind ponderea de energie electrica în consumul final de energie electrica în perspectiva anilor 2015 si 2020 este de 35% si, respectiv, 38%.(AS – autor: Florin Barbuta, editor: Andreea Marinescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie