Omar Hayssam a fost predat Politiei Romane

 

Omar Hayssam a fost predat Politiei Române, vineri dimineata, anunta purtatorul de cuvânt al sefului statului, Bogdan Oprea, precizând ca nu se pot oferi în acest moment informatii suplimentare si mentionând ca presedintele Basescu multumeste institutiilor si ofiterilor implicati în operatiune. Predarea are loc la 7 ani dupa ce autoritatile constatau ca Hayssam e de negasit, acesta neprezentându-se la mai multe termene în procesul în care era judecat. O zi mai târziu, în 20 iulie 2006, Politia cerea emiterea unui mandat de urmarire internationala pe numele lui, iar sefii SRI, SIE si DGIPI demisionau.

Omar HayssamUPDATE 08:55 Oprea: Omar Hayssam este în tara, în arestul Politiei. A fost predat la ora 6.40

Purtatorul de cuvânt al sefului statului, Bogdan Oprea, a precizat, pentru MEDIAFAX, ca Omar Hayssam se afla în acest moment în arestul Politiei Române, fiind predat politistilor la ora 6.40.

„Omar Hayssam se afla în acest moment pe teritoriul României, în arestul Politiei. El a fost predat politistilor români la ora 6.40”, a mentionat Oprea.

Omar Hayssam a fost predat Politiei Române

„În dimineata zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Politiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea institutiilor statului român pentru a-si ispasi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalisti români rapiti în Irak stabilita de instantele românesti este rezultatul unor activitati complexe desfasurate timp îndelungat de institutiile de siguranta nationala ale statului român”, afirma purtatorul de cuvânt al presedintelui Basescu într-un comunicat de presa intitulat „Aducerea în România a domnului Omar Hayssam”.

De asemenea, el  subliniaza ca detalii suplimentare privind acest subiect nu pot fi prezentate presei.

„Administratia Prezidentiala întelege interesul presei pentru acest subiect si dorinta de a cunoaste detalii legate de operatiunea de aducere în tara a domnului Omar Hayssam, dar subliniaza faptul ca detalii suplimentare nu pot fi facute publice”, se arata în comunicatul purtatorului de cuvânt.

Totodata, sunt mentionate si multumirile sefului statului pentru institutiile statului si ofiterii de politie care „timp de mai bine de 5 ani au urmarit cu tenacitate” aducerea în tara a lui Hayssam.

„Presedintele României, domnul Traian Basescu, multumeste institutiilor si ofiterilor implicati în aceasta ampla operatiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmarit cu tenacitate sa-l aduca în tara pe domnul Omar Hayssam pentru ispasirea pedepsei”, se mai afirma în comunicatul transmis de Administratia Prezidentiala.

Hayssam Omar este un om de afaceri sirian cu cetatenie româna nascut în 1963 în Siria. El a fost implicat în criza jurnalistilor români rapiti în Irak în aprilie-mai 2005. Pe data de 13 iunie 2007 a fost condamnat de judecatoria competenta din România la pedeapsa maxima de 20 de ani de puscarie.

Cazul lui Omar Hayssam a fost o premiera în România.

Un subiect controversat a fost cel legat de modul în care Omar Hayssam a parasit România. Presedintele Traian Basescu a declarat ca acesta a plecat din tara într-o nava care transporta oi, iar Omar Hayssam a spus ca de fapt a plecat din tara „ca un domn”, prin aeroport, fara probleme.

Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la sedinta de judecata în urma careia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale procurorul a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel Bucuresti a admis solicitarea.

La 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar în 30 iunie a fugit din România. Sefii serviciilor de informatii si procurorul general al României si-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.

Presedintele Traian Basescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, ca Omar Hayssam „este bine-merci” si nu mai are cancer. Presedintele preciza ca partea româna stie unde se afla acesta pentru ca este subiect de discutie cu partea siriana. „Stim precis si unde este, si e bine-mersi, sanatos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimosi ai patriei”, spunea atunci Basescu.

Tratatul de extradare între România si Siria a fost ratificat la jumatatea lui 2012.

Actualul director al SRI, George Maior, declara, în februarie 2013, ca Omar Hayssam este înca în detentie în Siria. Cristian Fierbinteanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie