Memorandum de Intelegere pentru cuplarea pietelor spot de energie, semnat de Cehia, Slovacia, Ungaria, România si Polonia

 

Cehia, Slovacia, Ungaria, România si Polonia au semnat un Memorandum de Întelegere pentru cuplarea pietelor spot de energie. Acest lucru înseamna ca cele cinci tari vor avea un pret unic al energiei tranzactionate zilnic pe piata spot. Viitorul pret unic ar putea fi mai mare decât tariful mediu de tranzactionare de pe piata spot nationala (PZU).

energie electricaIon Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din România (AFEER), ne-a declarat: „Faptul ca energia din cele cinci tari va fi tranzactionata la comun, pe o piata unica, nu este un lucru rau pentru consumatori. Dimpotriva. Cu cât concurenta este mai mare pe o piata, cu atât pretul va fi unul foarte bun pentru consumatori. O piata cu un numar cât mai mare de participanti câstiga în lichiditate. Desigur, preturile din cele cinci tari participante la bursa regionala se va uniformiza”.

Domnia sa estimeza ca pentru consumatorii români majorarea nu va fi una semnificativa din mai multe motive: regiunea are excedent de energie, pe fondul scaderii importante a cererii de energie, iar Europa nu da semne ca va iesi prea curând din criza.

Pretul energiei pe bursa urca si coboara în functie de cum „se misca” cererea. Deocamdata, sunt sanse putine ca economia regiunii sa cunoasca o revigorare, astfel încât cererea de energie sa creasca semnificativ.

Potrivit AFEER, consumatorii vor câstiga în securitatea si siguranta în alimentarea cu energie, iar furnizorii si producatorii români de energie vor avea o noua piata de desfacere. De asemenea, o piata unica de energie pentru cinci tari vor proteja consumatorii pentru ca pretul de tranzactionare va fi mai putin volatil.

Ion Lungu estimeaza ca piata regionala nu va fi functionala mai devreme de a doua jumatate a anului viitor. Reglementatorii din cele cinci tari si operatorii burselor locale trebuie sa armonizeze legislatia, sa puna la punct platforma de tranzactionare, iar operatorii de transport trebuie sa armonizeze tarifele de tranzit si modalitatea de alocare a capacitatii pe granite, ne-a explicat domnia sa.

Potrivit unui comunicat de presa comun al reglementatorilor si burselor de energie, începând cu 11 septembrie 2012, Cehia, Slovacia si Ungaria au operat cu succes pietele de energie electrica pentru ziua urmatoare functionând în regim cuplat (proiectul cunoscut sub numele de CZ-SK-HU Market Coupling). Având în vedere evolutia pozitiva a proiectului si a concluziilor Consiliului UE referitoare la integrarea pietelor de energie pâna în 2014, România si Polonia au decis sa se alature proiectului trilateralei pentru a beneficia de efectele integrarii si pentru a contribui la dezvoltarea pietei interne europene de energie. Denumirea acestui proiect pentalateral de cuplare a pietelor este 5Market Market Coupling (5M MC).

Cuplarea pietelor nationale de energie electrica pe baza modelului tinta – Cuplare unica prin pret, utilizata pentru tranzactionarea energiei electrice pe piata pentru ziua urmatoare si alocarea implicita a capacitatii de transport transfrontaliere – se asteapta sa conduca la o abordare armonizata a organizarii pietei, o utilizare mai eficienta a capacitatilor de transport transfrontaliere, o sporire a concurentei, preturi angro pentru energia electrica mai stabile si convergente, precum si o lichiditatea mai mare a pietei, se mai arata în comunicat.

Memorandumul privind cuplarea pietelor pietelor din Cehia, Slovacia si Ungaria catre pietele din România si Polonia a fost semnat pe 11 iulie 2013.

Crearea de piete regionale de energie este calea catre întemeierea pietei unice europene (conectarea tuturor burselor de energie existente într-una singura). Tinta acestui proiect gigant si deloc usor de implementat este ca toti consumatorii de energie din UE (cetateni si companii) sa aiba o referinta unica de pret, iar costurile cu electricitatea sa fie cât mai accesibile. Pentru ca tariful energiei sa fie cât mai accesibil, trebuie agregate, pe o platforma unica de tranzactionare, toate ofertele de vânzare si de cumparare a energiei de pe teritoriul UE.

Numai ca pretul unic pentru energie ar putea fi un avantaj pentru unele state si o povara pentru altele. Preturile medii pentru electricitate difera enorm de la o tara la alta, în functie de sursele de productie de care dispun si de cât de dezvoltata este bursa locala de energie. Pretul mediu format pe bursa noastra de energie este printre cele mai mici din Europa. Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie