Oficialii CNAS vor apela la autoritatile locale daca medicii de familie nu vor dori sa-si cumpere singuri cititoarele de carduri
Oficialii CNAS vor apela la autoritatile locale daca medicii de familie nu vor dori sa-si cumpere singuri cititoarele de carduri. O parte dintre banii economisiti prin implementarea cardului se vor întoarce la doctori, anul viitor.
În doua saptamâni, vor iesi de sub tipar primele 200.000 de carduri, iar pâna la sfârsitul anului, vor fi gata 7,5 milioane. E tot ceea ce pot promite autoritatile, în acest moment, mai departe totul desfasurându-se sub semnul „dialogului” si al „negocierilor”. În 2013, nu a fost prevazut un buget pentru distribuirea cardurilor si achizitionarea cititoarelor, iar singura solutie ca documentele sa intre în posesia asiguratilor ar fi ca medicii de familie sa faca asta de bunavoie. Cu promisiunea ca, de la anul, banii economisiti prin folosirea cardului si combaterea fraudei li se vor întoarce.
Riscul expedierii prin posta
Primul lot de carduri este destinat locuitorilor judetului Arad. Initial, documentele vor fi pastrate la CNAS sau la casa judeteana, urmând sa intre în posesia asiguratilor doar în momentul în care oficialii vor ajunge la un acord privind solutia de distribuire si atunci când pe piata vor aparea primele cititoare, conform specificatiilor tehnice impuse de CNAS.
Cea mai practica si economica solutie de distributie este cea prin medicii de familie, care oricum vor fi obligati sa le inscriptioneze cu datele pacientului. Celelalte doua modalitati de distributie vehiculate de-a lungul timpului (prin posta sau prin casele teritoriale de sanatate) implica mai multe costuri si birocratie.
Primele carduri de sanatate sunt gata în doua saptamâni. Ce solutii are CNAS daca medicii de familie refuza sa le distribuie si sa cumpere cititoare
„E nevoie de medicii de familie oricum pentru a inscriptiona aceste carduri. În plus, ar mai trebui doar sa le desigileze, sa le înmâneze pacientului si sa îl puna sa semneze de predare-primire. De ce sa cheltuim milioane de euro pe servicii postale, iar 25% dintre documente sa se întoarca, pentru ca sunt adresele gresite? Medicii trebuie sa înteleaga ca nu trebuie sa înmâneze toate cardurile într-o saptamâna, ci esalonat, când vine omul la consultatie”, a declarat presedintele CNAS, Cristian Busoi, la prima conferinta de presa de la instituirea sa în functie.
Nici cealalta varianta, a distribuirii prin casele judetene, nu e agreata. „Gânditi-va ce cozi imense s-ar forma, mai ales la casele mari, precum Timis, Constanta, care au câte 600.000 de asigurati”, a mai declarat Busoi. Întrucât nu exista buget special pentru distributia cardurilor, singura solutie ar fi sa se aloce fonduri de la programele de sanatate, lucru care nu e de dorit.
Cele mai sigure cip-uri din UE
Cititoarele de carduri vor trebui achizitionate tot de furnizori- spitale, policlinici, medici de familie. Costul unui astfel de aparat care „va descifra” ajunge la 50 de euro, iar în cazul în care ele vor fi cumparate prin licitatie nationala, s-ar putea reduce la jumatate. „Daca va fi o cheltuiala atât de greu de suportat, vom face diligente catre primarii sau catre Minister. Sunt comune cu 1-2 medici, nu cred ca va fi o problema”.
Documentul va contine date medicale utile (Rh, grupa de sânge, boli vitale) si un certificat digital emis de Ministerul de Interne. Cipul încorporat este unul dintre cele mai sigure de pe piata UE, iar datele stocate pe acesta vor fi accesate pe baza unui PIN. La activare, pacientul îsi va schimba codul PIN.
Lucian Duta saluta deblocarea cardului
Fostul presedinte al CNAS, Lucian Duta, a salutat decizia de implementare a cardului, estimând ca banii economisiti vor ajunge la 400 de milioane de euro. „Cardul intra, astazi, în sfârsit, în implementare. E cel mai important sistem anti-frauda al mandatului meu, iar banii nu se vor mai fura ca pâna acum si se vor întoarce în sistemul de asigurari, la pacienti”.
Duta împartaseste viziunea actualului sef CNAS atunci când vine vorba de distributie si achizitionarea de cititoare. Nu este însa la fel de iertator cu premierul, pe care vrea sa îl dea în judecata pentru acuzatiile pe care i le-a adus, privind nerespectarea termenelor din Memorandumul de implementare a cardului.
Lucian Duta îngroapa securea razboiului cu CNAS, dar ÎL DA ÎN JUDECATA pe Victor Ponta. Ce acuzatii îi aduce premierului
Cele cinci promisiuni ale noului sef de la CNAS
Reorganizarea structurii Casei de Asigurari, atragerea de fonduri europene, precum si transpunerea directivelor europene privind serviciile medicale transfrontaliere se numara printre masurile anuntate, ieri, de presedintele CNAS. Va prezentam o selectie a cinci dintre acestea.
1. Înfiintarea Directiei Anti-Frauda. Cei care vor activa în aceasta structura vor fi instruiti care sunt modalitatile de fraudare a sistemului de sanatate.
2. Extinderea solutiei informatice pentru retetele necompensate. Pâna în acest moment, au fost încarcate în SIUI 30 de milioane de retete electronice. În viitor, ar urma ca si retetele necompensate pentru substante pishotrope si stupefiante sa fie emise în regim electronic, pentru un control mai bun.
3. Eliminarea listei de as teptare pentru citostatice. În aceste moment, 1.200 de pacienti bolnavi de cancer asteapta de trei luni sa primeasca tratament. Pentru desfiintarea listei de astepare, este nevoie de 15 milioane de lei.
4. Ajustarea taxei clawback. Presedintele CNAS doreste sa evite ca „din pricina unor chichite legislative sa fie nevoiti sa returneze în instanta anumite sume catre producatorii de medicamente”. De asemenea, taxa va fi calculata diferit pentru producatorii de medicamente generice (copii mai ieftine ale medicamentelor originale) si producatorii de inovatoare scumpe.
5. Registre nationale pentru toate bolile cronice. Prioritate va avea registrul pentru bolnavii de cancer. Acest lucru va traansparentiza si modul în care se fac decontarile medicamentelor compensate.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!