Plata concediilor medicale catre companii, intarziata cu anii de CNAS

 

Nerecuperarea banilor de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) de catre companii pentru concediile medicale acordate angajatilor reprezinta o problema de care se plâng toti oamenii de afaceri.

CNAS„Este vesnica problema cu care ne confruntam de ani de zile”, ne-a spus Cristian Pârvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Dan Schwartz, membru în Comitetul Fiscal al AmCham, ne-a precizat: „Este o problema majora. Este mai rau decât credeam. Concediile medicale sunt platite de catre angajatori, urmând ca CBAS sa restituie sumele. Acestea, însa, nu sunt recupereze decât cu foarte mare greutate”.

Domnia sa ne-a explicat ca exista o procedura de solicitare a sumelor respective, companiile fiind obligate sa transmita Casei dosare complete cu informatii, iar CNAS trebuie sa transmita un raspuns în termen de 30 de zile de la trimiterea cererii.

„Daca sunt îndeplinite toate conditiile, atunci raspunsul este pozitiv, daca nu sunt îndeplinite conditiile impuse de lege, raspunsul etse negativ. În practica, CNAS raspunde doar daca raspunsul este negativ. În caz contrar, nu primim niciun raspuns”, ne-a explicat domnul Schwartz.

Potrivit domniei sale, media dupa care încep sa fie facute rambursari depaseste un an.

„Avem clienti care abia încep sa primeasca primii bani din 2007-2008, si acestia la întâmplare, aleator”, a adaugat Dan Schwartz, mentionând ca acest lucru poate tine de dispozitia functionarilor de la CNAS, dar si de o politica a Casei.

Potrivit domniei sale, companiile fac reveniri scrise la cererile depuse, însa niciodata nu primesc niciun raspuns de la Casa de Asigurari de Sanatate.

Daca aceste notificari nu sunt reînnoite, exista riscul ca sumele datorate de CNAS societatilor comerciale sa fie prescrise, dupa o perioada de trei ani.

Dan Schwartz este de parere ca, probabil, la nivelul întregii tari, putem vorbi de milioane de lei pe care CNAS îi datoreaza angajatorilor.

Specialistii din cadrul companiei de audit si consultanta Nexia ne-au explicat ca legislatia referitoare la modul în care angajatorii pot sa-si recupereze aceste indemnizatii de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a suferit mai multe modificari începând cu anul 2010.

În 2010, a fost modificata si completata Ordonanta de urgenta emisa în 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

În urma acestei modificari, „indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era în drept sa le solicite”.

În aceste conditii, în cazul în care angajatorul nu solicita în acest termen recuperarea sumelor aferente concediilor medicale platite angajatilor, nu le mai poate recupera niciodata, ne-au spus specialistii Nexia.

Totodata, recuperarea sumelor reprezentând indemnizatii platite de catre angajatori asiguratilor care, depasesc suma contributiilor datorate de acestia în luna respectiva, nu se mai poate face din contributiile datorate pentru lunile urmatoare.

Pe lânga notificarea pe care angajatorii trebuie sa o faca CNAS, acestia vor întocmi si un dosar în vederea recuperarii sumelor reprezentând concedii medicale platite asiguratilor.

„Cu toate ca bazele de date ale ANAF si ale CNAS sunt comune, angajatorul trebuie sa depuna declaratia 112 aferenta contributiilor sociale cu câteva zile înainte de a merge sa depuna dosarul de recuperare a sumelor aferente concediilor medicale”, potrivit surselor citate, care subliniaza: „Reprezentantul Casei de Asigurari de Sanatate îti refuza primirea dosarului pe motivul ca „nu vede” în sistem declaratia 112 aferenta contributiilor sociale”.

În concluzie, pe lânga obligatiile declarative pe care le are angajatorul, acesta trebuie sa se deplaseze atât la ANAF pentru obtinerea certificatului de atestare fiscala sau a fisei contribuabilului, cât si la sediul Casei de Asigurari de Sanatate, în vederea depunerii dosarului de recuperare a sumelor aferente concediilor medicale.

Specialistii de la Nexia mai concluzioneaza: „Conform legii, angajatorii îsi pot recupera de la Casa de Sanatate sumele platite pentru concediile medicale ale angajatilor. Termenul de recuperare al acestor sume este de 30 zile de la data depunerii cererii. (…) În practica s-a constatat ca angajatorii nu si-au primit sumele solicitate în termenul specificat în Ordinul 430/2010”.

Pâna la închiderea editiei, reprezentantii CNAS nu ne-au raspuns la întrebarile adresate pe aceasta tema.

Potrivit datelor publicate pe site-ul CNAS, la data de 31 decembrie 2012, numarul persoanelor fizice asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate a fost de 7.367 de asigurati, suma încasata în perioada ianuarie – decembrie 2012 fiind de 1,7 milioane lei.

În intervalul mentionat, suma totala de suportat din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) pentru concedii si indemnizatii – persoane fizice s-a ridicat la 13,4 milioane lei. Emilia Olescu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. Tureanu Ana spune:

    Buna ziua,Citind articolulul de mai sus,am cam intrat in panica,acest domn a lucrat fara pauza, nu a avut nici macar o zi de CM. timp de peste 30 ani. asauntem o firma cu venituri modeste, cu
    activitate sezoniera, va rugam frumos poate urgentati primirea banilor de CM .Inchei cu SPERANTA ca vom primi banii in 2016.
    Sarbatori cu bucurie si Un AN NOU CU REUSITE SI SANATATE!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie