Unitatile de cazare nu se mai pot autoclasifica

 

Unitatile de cazare nu se mai pot autoclasifica, asa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani, ci vor cere „stele” de la stat, iar Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) va verifica pâna la sfârsitul anului peste 4.000 de structuri care s-au autoevaluat începând cu luna februarie 2011.

hotel receptiePotrivit ANT, în luna februarie 2011 s-a stabilit printr-un act normativ ca unitatile de cazare, fie ca sunt hoteluri, moteluri, hosteluri, pensiuni, hanuri sau alte structuri, se pot autoevalua si autoclasifica. Dupa autoclasificare, institutiile statului urmau sa verifice daca numarul de stele pus de proprietar pe fatada hotelului corespunde gradului de confort si calitatii serviciilor din unitatea respectiva.

Astfel, din 2011 s-au autoevaluat în vederea clasificarii sau reclasificarii 5.947 de structuri de cazare, din care 1.868 au fost verificate.

„Am hotarât sa renuntam la autoclasificare, pentru a creste calitatea serviciilor si pentru a nu îi lasa pe proprietari sa interpreteze subiectiv legea. Au fost cazuri în care s-a procedat subiectiv si când structuri de cazare au fost clasificate la un numar de stele, dar în realitate conditiile de cazare nu corespundeau”, a declarat agentiei MEDIAFAX Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT).

Modificarea normelor metodologice pentru functionarea hotelurilor si agentiilor de turism, prin care clasificarea structurilor de cazare se realizeaza de catre stat, a fost facuta printr-un ordin al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) intrat în vigoare la jumatatea lunii iunie.

Filipescu a spus ca toate cele peste 4.000 de unitati de cazare autoclasificate si neverificate pâna în prezent de institutiile statului vor face obiectul unor controale ale inspectorilor ANT, pâna la sfârsitul anului. În cazul în care se vor constata neconcordante, unitatile de cazare vor fi reclasificate.

„Începând cu 14 iunie, unitatile de cazare depun la ANT documentele pentru clasificare, iar în termen de 30 de zile li se elibereaza o autorizatie de functionare provizorie. Aceasta este valabila pentru maxim 30 de zile, interval în care ANT este obligata sa verifice unitatea respectiva. Dupa verificare, în maxim 15 zile autoritatea emite un certificat de clasificare”, a explicat Razvan Filipescu.

În România sunt înregistrate peste 1.300 de hoteluri, care au 180.000 de locuri de cazare (circa 100.000 de camere).

Numarul total au structurilor de cazare, incluzând hoteluri, moteluri, vile, pensiuni, campinguri etc. este de aproape 8.000 de unitati. economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie