Cine sunt functionarii de lux si care le sunt atributiile

 

Au fost denumiti functionari de lux si la un moment dat erau 125. Catre Uniunea Europeana, statul a raportat ca ei sunt corpul de elita al administratiei publice. În realitate, sunt 63 de bugetari, cu salarii de 3.000-4.500 de lei, care costa statul 1 milion de euro pe an. Înalti functionari publici pe hârtie, în realitate este vorba de fosti prefecti, subprefecti sau secretari generali din ministere „retrogradati” la schimbarea puterii.

angajat-bugetarInspectorii guvernamentali nu au trasate sarcini clare, ei declarându-se la dispozitia Secretariatului General al Guvernului (SGG). De exemplu, Ion Ghica, fost subprefect, acum inspector guvernamental, a declarat pentru gândul ca în atributiile sale intra identificareea punctelor negre de pe sosele, dar si a digurilor gaurite de rozatoare.

În cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG) sunt angajati 63 inspectori guvernamentali care fac parte din categoria înaltilor functonari publici.

Potrivit datelor oficiale, la SGG activau anul trecut 69 de astfel de superfunctionari. La solicitarea gândul, SGG a precizat ca în 2012 statul le-a platit acestora salarii în valoare totala de 4,1 milioane lei. La aceasta suma se mai adauga si alte cheltuieli, cum ar fi cele de transport sau decontari.

Majoritatea inspectorilor guvernamentali lucreaza în teritoriu. Unii chiar au si câte un birou în cadrul prefecturilor. Potrivit declaratiilor de avere depuse de acestia, salariile pe care le primesc sunt între 3.000 si 4.500 lei.

VEZI AICI LISTA SUPERFUNCTIONARILOR

Ce face un inspector guvernamental

Cei 63 de inspectori guvernamentali au si o asociatie, denumita Colegiul Înaltilor Functionari Publici. Aceasta asociatie este condusa de catre Ion Ghica, inspector guvernamental. El a fost pâna în 2009 subprefect de Neamt.

Ion Ghica spune ca el, în calitate de inspector guvernamental, inventarieaza punctele negre de pe sosele, adica locurile cu cele mai multe accidente, dar inspecteaza si diguri gaurite de rozatoare.

”Eu am atributii pe Ministerul Transporturilor, mai mult pe partea de propuneri legislative. Spre exemplu, fac propuneri pentru reducerea numarului de accidente cu pâna la 50% pâna în 2020. Facem un inventar al punctelor negre de pe sosele.  Mai inspectez si obiectivele de protectie împotriva dezastrelor. Adica inspectez digurile. Sunt unele diguri cu probleme. Sunt multe diguri perforate de rozatoare. Inspectez digurile gaurite de rozatoare si apor raportez Guvernului ce am gasit”, a declarat Ion Ghica.

Seful Colegiului Înaltilor Functionari Publici a mai precizat ca la una din întâlnirile recente a participat si ministrul Fordurilor Europene, Orlando Teodorovici, unde s-a discutat posibilitatea ca inspectorii guvernamentali sa activeze si în zona fondurilor europene.

„Întrebati la SGG ce fac eu. Nu am ce sa va spune”

Printre cei care ocupa functia de inspector guvernamental este si Gheorghe Dobre, fost ministru al Transporturilor în guvernarea PDL, în perioada 2004-2005. Înainte de a fi membru PDL acesta a activat si în PSD.

Dobre a ocupat, de asemenea,  functii de secretar general în mai multe ministere – Transporturi, Integrare si Dezvoltare.

În mai 2012, Dobre a fost trecut din functia de secretar general al MT în cea de inspector guvernamental. Contactat de gândul, Gheorghe Dobre a precizat ca a renuntat de ani buni la politica si ca a preferat sa ramâna în administratiapublica. Întrebat ce face exact ca inspector guvernamental, Gheorghe Dobre a refuzat sa spuna care este activitatea sa. ”Sunt la dispozitia Secretariatului General al Guvernului. Întrebati acolo ce fac eu. Nu am ce sa va spune”, a declarat Gheorghe Dobre.

De unde au aparut inspectorii guvernamentali

Inspectorii guvernamentali au aparut în 2007, odata cu legislatia privind înaltii functionari publici. Practic, în negocierile României pentru aderarea la Uniunea Europeana una din cerinte a fost crearea unui corp de functionari publici de elita. În 2006, functionarii publici au fost depolitizati, dar numai pe hârtie. Cel care a înfiintat functia de inspector guvernamental este Victor Paul Dobre, fost ministru al Administratiei la acea vreme.

Însa de la bun început în categoria înaltilor functionari publici au fost inclusi prefectii, subprefectii si secretarii generali din ministere. Victor Paul Dobre a decis ca acestia sa nu fie doar înalti functionari publici, ci inspectori guvernamentali.

Majoritatea inspectorilor guvernamentali sunt fosti membri de partid care în mai mare sau mai mica masura s-au profesionalizat. Tot în 2007 a intrat în vigoare si legea privind mobilitatea înaltilor functionari publici.

Aceasta lege a creat urmatorul fenomen: la schimbarea puterii politice si la instalarea unui nou guvern, prefectii si subprefectii sunt schimbati cu cei agreati de noua putere. Fostii prefecti nu pot fi demisi si eliminati din sistem. Astfel ca daca ei nu demisioneaza de buna voie sunt trecuti în rândul înaltilor functionari publici si facuti inspectori guvernamentali.

Boc a vrut sa scape de inspectorii guvernamentali, Parlamentul s-a opus

În 2010, premierul Emil Boc a promovat un proiect de lege prin care functia de inspector guvernamental era desfiintata. Proiectul prevedea ca inspectorii guvernamentali erau trecuti în rezerva, constituindu-se un corp de functionari în rezerva. Inspectorii guvernamentali urmau sa fie salarizati numai daca erau solicitati sa ocupe o functie vacantata.

În 2010, Guvernul a cheltuit 5 milioane de lei cu acesti functionari, fondurile pentru deplasari la domiciliu, sume forfetare, etc. fiind de 350.000 de lei, iar contributiile angajatorului de aproximativ 1 milion de lei. Proiectul lege al lui Boc a cazut însa în Parlament, unde a fost respins la vot. Astfel ca avem si în prezent un astfel de corp. Biro Attila, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie