Regulile de transparenta ale arbitrajului privind tratatele dintre investitori, adoptate de UNCITRAL

 

La data de 11 iulie 2013, Comisia ONU privind Dreptul Comertului International a adoptat Regulile de transparenta ale arbitrajului ce are la baza tratatele dintre investitori si un stat membru.

uncitralRegulile de transparenta sunt rezultatul a 3 ani de negocieri în cadrul Grupului de lucru UNCITRAL privind arbitrajul si reprezinta o schimbare fundamentala a status quo-ului arbitrajului efectuat în afara atentiei publice. Rolul acestui set de reguli inovatoare este acela de a face accesibile publicului arbitrajele care implica un stat si sunt initiate prin tratate de investitii.

Demersurile Comisiei au avut la baza ideea ca, desi confidentialitatea este un element cheie în arbitrajul comercial, totusi disputele dintre state si investitori ridica probleme de interes public, implicând banii contribuabililor. Plecând de la aceasta premisa, Comisia ONU a elaborat noile Reguli de transparenta care garanteaza un nivel de accesibilitate al publicului fara precedent.

Regulile de transparenta vor intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2014 si se vor aplica doar arbitrajului privind tratatele dintre un investitor si un stat membru, cu exceptia cazului în care partile la tratat convin altfel.

Ca urmare a adoptarii acestor reguli, s-a adaugat un alineat si la Regulile arbitrale UNCITRAL, pentru a se asigura cocordanta între acestea si Regulile de transparenta, noile Reguli arbitrale UNCITRAL urmând sa intre în vigoare la aceeasi data.

În acelasi timp, Comisia a decis sa elaboreze o Conventie privind aplicarea regulilor de transparenta litigiilor care decurg din tratate de investitii existente.

De asemenea, Comisia a prezentat platforma online –  www.newyorkconvention1958.org – care ofera acces liber la jurisprudenta din întreaga lume cu privire la Conventia de la New York privind recunoasterea si executarea sentintelor arbitrale straine din 1958. Comisia a decis sa ia în considerare elaborarea unui ghid privind Conventia de la New York, pentru sesiunea din 2014. Adina Elena Oprea, juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie