Medierea a fost confiscata in Romania

 

Dragii mei colegi,
Am tacut pana acum si voi tacea si de aici incolo. Nu mai am nimic de spus, pentru ca nu cred ca mai este ceva de facut. Voi impartasi cu voi doar cateva ganduri, pentru ca atunci cand te doare tare sufletul trebuie sa vorbesti cu cineva despre asta, macar din ratiuni terapeutice.

consiliul de mediereSigur ca sunt de dorit reactii, sigur ca ar trebui luptat, sigur ca orice lupta trebuie dusa pana la capat. Sper sa aiba cine duce aceasta lupta!

Eu sunt insa impacata cu ideea ca aceasta corabie nu mai este pentru mine, daca a fost vreodata…

Am devenit mediator pentru ca mi-am dorit, pentru ca am crezut in aceasta profesie, pentru ca am iubit ideea de a face parte dintr-o breasla de onoare, pentru ca am iubit “meseria” asta. Si am facut tot ce tinea de mine ca sa o fac foarte bine.

Realizez acum ca m-am hranit cu aceleasi iluzii cu care s-au hranit mii de colegi, plecati plini de speranta la un drum nou in viata si cariera. Sau cea mai mare parte a lor.

Medierea a fost confiscata in Romania, ca atatea alte idealuri frumoase. Ea nu ne-a apartinut niciodata noua, mediatorilor “de rand”, de aceea noi nici nu am avut vreodata o sansa reala sa o practicam.

Nu are rost sa aduc acuze, sa caut vinovati, chiar nu mai conteaza. Ni s-au vandut niste iluzii, iar noi ne-am hranit cu ele. Si naivitatea trebuie platita in viata, nu? Fiecare breasla (permiteti-mi parafrazarea) are conducatorii pe care si-i merita.

Eu cred ca medierea a murit astazi, iar mediatorul si-a pierdut credibilitatea, definitiv. Si daca s-ar abroga maine acest articol de lege, raul a fost facut, iar medierea si mediatorii au fost aruncati inapoi in timp cu ani de zile. Cand sa mai recuperam acest prejudiciu de imagine? Ne-am compromis ca breasla cand oricum nu stateam prea bine la acest capitol.

Cineva ar fi trebuit sa stie ce ne paste, pentru ca la acest nivel trebuie sa ai permanent antenele in functiune. Mai important decat sa imparti martisoare in intersectii, pliante prin piete si sa faci castinguri pentru spot-uri publicitare ar fi fost sa faci un lobby sustinut acolo unde trebuia, unde au facut altii mai inspirati, mai interesati, mai puternici, mai uniti. Dar nu atat de ocupati cu formarile. Trebuia sa castigam aliati care sa ne sustina, nu gospodine care sa vina sa-si imparta cele doua camere dupa divort la mediator. Pentru ca acum nici macar alea nu vor mai veni, se vor duce direct la notar, avocat, etc.

Mediatorul nu mai exista de astazi. E doar un subiect de gluma.

Cu mare parere de rau,

Irina Comeaga
mediatorbucurestimustateanu.ro

Acest articol reprezinta opinia personala exclusiva  a autorului. MediereNet.ro nu îsi asuma reponsabilitatea pentru continutul acestui articol.

 

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie