Au taiat bancherii din dobânzi dupa scaderea ratei cheie de catre BNR la 5%?

 

Sase banci s-au dus lunea tecuta la licitatia repo organizata de BNR si au împrumutat 1,6 mld. lei la noua dobânda-cheie redusa la 5% pe an, însa per ansamblul pietei bancherii nu se grabesc sa amplifice semnalul de încurajare pe care banca centrala a vrut sa-l dea economiei si publicului larg.

dobandaBCR, care nu mai vinde credite de retail decât în lei, Credit Europe si OTP Bank au facut deja gesturi de stimulare a cererii de credite prin pret, însa probabil ca alti jucatori asteapta o a doua scadere a dobânzii de referinta pe 5 august înainte de a da la rândul lor semnale-ecou ale relaxarii începute de BNR.

Daca dobânzile nominale la creditele ipotecare în lei au alunecat sub pragul de 10% pe an, pretul împrumuturilor pentru nevoi personale ramâne la doua cifre, dobânda anuala efec­tica trecând în multe cazuri de 15% – nivel descurajant într-o economie fara perspective de crestere a salariilor si înca mar­cata de un grad ridicat de insecuritate a locurilor de munca. Razvan Voican, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie