Liviu Dragnea afirma ca oamenii au inceput sa inteleaga ca regionalizarea este in interesul lor

 

Dezbaterea pe tema regionalizarii, desfasurata vineri la Balvanyos, a adus în prim-plan un subiect controversat – daca este posibil sau nu sa se constituie o regiune pe criterii etnice, asa cum doresc reprezentantii comunitatii maghiare din judetele Covasna, Harghita si Mures.

liviu dragnea 2În cadrul dezbaterii, liderii UDMR au pledat pentru înfiintarea unor regiuni mai mici, cu cel mult 800.000 – un milion de locuitori, fiind de parere cele existente la ora actuala sunt nefunctionale, iar pastrarea lor ar însemna ‘betonarea’ unui esec demonstrat. UDMR vrea o regiune formata din judetele Covasna, Harghita si Mures care sunt locuite majoritar de maghiari.

Liderii celorlalte formatiuni politice maghiare, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania si Partidul Civic Maghiar, au avut o pozitie mai radicala, spunând ca vor face tot ce este posibil pentru a apara ‘integritatea tinutului secuiesc’, avertizând ca vor recurge inclusiv la actiuni de ‘nesupunere civica’ daca nu se va tine seama de vointa comunitatii maghiare. Dealtfel, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, condus la nivel national de Toro T. Tibor, a anuntat deja ca pe data de 20 iulie va organiza mitinguri pro ‘tinutul secuiesc’ în peste 100 de localitati din Transilvania. Acestia nu au ascuns ca doresc autonomia teritoriala a acestei zone, regionalizarea fiind doar un prin pas pentru atingerea acestui deziderat, iar pentru a fi si mai bine întelesi vineri l-au întâmpinat pe vicepremierul Liviu Dragnea cu steaguri secuiesti si pancarte cu mesaje autonomiste.

Ideea unei regiuni constituite pe criterii etnice este categoric respinsa de reprezentantii comunitatii românesti din cele trei judete, pe considerentul ca astfel s-ar crea o ‘enclava etnica’ în care românii ar avea un viitor incert. ‘Temerea noastra este legata de existenta în mentalul colectiv a ceea ce înseamna Regiunea autonoma maghiara si situatia românilor de atunci. De asemenea, si fara un tinut secuiesc enclavizat, în cei 23 de ani postdecembristi comunitatea româneasca din zona nu a gasit întelegerea necesara privind problemele de fond, identitare. Se discuta despre aceste lucruri doar din perspectiva populatiei maghiare. (…) Practic, noi românii care traim aici nu stim într-un viitor tinut secuiesc autonom care ar fi rostul nostru, statutul nostru si posibilitatile de dainuire a identitatii noastre nationale’, a spus dr. Ioan Lacatusu, reprezentantul Forumului Civic al Românilor.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca principalul scop al regionalizarii este de a contribui la o dezvoltare unitara a tarii, o mai buna absorbtie a fondurilor europene si în final la un trai mai bun al cetatenilor, prin urmare criteriul etnic nu poate fi exclus, dar nu este primordial. Acesta le-a recomandat liderilor comunitatii maghiare sa încerce sa îi convinga pe români ca autonomia este buna pentru ambele parti, nu doar pentru unii sau altii. ‘Comunicati, încercati sa-i convingeti (…) Poate asa o sa-l vedem pe Horia Grama (deputat PSD Covasna, n.r.) ca vine cu niste steaguri la Bucuresti sa ceara ceea ce vreti dvs. (…) cu asistenta de specialitate a dl. Lacatusu’, a spus Liviu Dragnea.

Dezbaterea de la Balvanyos a fost presarata cu multe anecdote care au destins atmosfera, plasate atât de organizatori, cât si de participanti. ‘Sunt extrem de multumit de discutiile de azi, de nivelul de interes si interventii, si de dorinta de a comunica. Am putut aborda subiecte odinioara tensionate cu umor si relaxare, s-a glumit foarte mult si asta e un semnal bun. Asta nu înseamna ca regionalizarea va fi o gluma’, a mai spus vicepremierul.

Acesta a concluzionat ca în cele zece dezbateri teritoriale organizate pâna acum de ministerul pe care îl conduce a constatat un interes tot mai mare din partea cetatenilor, dar si faptul ca acestia au început sa înteleaga ca regionalizarea si descentralizarea vor fi în avantajul si în interesul lor.(A-autor:Oana Malina Negrea, editor: Karina Olteanu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie