Procedurile privind raportarea situatiilor de criza financiara si de insolventa a unitatilor administrativ-teritoriale – Norme de aplicare

 

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 410 din data de 8 iulie 2013 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice si ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice nr. 821/2247/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea procedurilor privind raportarea situatiilor de criza financiara a unitatilor administrativ-teritoriale, precum si pentru aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea procedurilor privind raportarea situatiilor de insolventa a unitatilor administrativ-teritoriale.

insolventaActul normativ detaliaza modul de punere in aplicare a procedurilor colective privind raportarea situatiilor de criza financiara, precum si raportarea situatiilor de insolventa a unitatilor administrativ-teritoriale, prevazute de OUG nr. 46/2013 privind criza financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale.

Normele metodologice pentru aplicarea procedurilor privind raportarea situatiilor de criza financiara a unitatilor administrativ-teritoriale

In termen de 30 de zile de la sesizarea situatiei de criza financiara de catre persoanele indreptatite, ordonatorul principal de credite al unitatii administrativ-teritoriale are obligatia furnizarii situatiei economico-financiare si a concluziei de incadrare sau neincadrare in situatia de criza financiara. Autoritatea deliberativa ia act, prin adoptarea unei hotarari, de existenta situatiei de criza financiara.

In termen de 5 zile lucratoare de la adoptarea hotararii autoritatii deliberative de declarare a situatiei de criza financiara, ordonatorul principal de credite al unitatii administrativ-teritoriale solicita inregistrarea acesteia la directia generala a finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in Registrul local al situatiilor de criza financiara a unitatilor administrativteritoriale.

La cererea ordonatorului principal de credite si cu avizul consultativ al Comitetului pentru situatii de criza financiara, autoritatea deliberativa declara incetarea situatiei de criza financiara, prin adoptarea unei hotarari, cu respectarea prevederilor art. 12  din OUG nr. 46/2013 privind criza financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale.

Dupa adoptarea hotararii autoritatii deliberative de declarare a incetarii situatiei de criza financiara, ordonatorul principal de credite notifica, in termen de 5 zile, directia generala a finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti in vederea radierii inscrierii crizei financiare a unitatii administrativ-teritoriale din Registrul local al situatiilor de criza financiara a unitatilor administrativ-teritoriale.

Normele metodologice pentru aplicarea procedurilor privind raportarea situatiilor de insolventa a unitatilor administrativ-teritoriale

Orice creditor sau grup de creditori care are una ori mai multe creante certe, lichide si exigibile impotriva unei unitati administrativ-teritoriale, cu o valoare insumata care depaseste 50% din bugetul acesteia pe o perioada de 120 de zile consecutive, poate introduce la tribunalul in a carui circumscriptie isi are sediul unitatea administrativ-teritoriala o cerere de deschidere a procedurii insolventei acestei unitati administrativ-teritoriale.

In termen de 30 de zile de la solicitarea oricarei persoane interesate, ordonatorul principal de credite al unitatii administrativ-teritoriale are obligatia furnizarii situatiei economico-financiare si a concluziei de incadrare sau neincadrare in situatia de insolventa.

Ordonatorul principal de credite al unitatii administrativteritoriale are obligatia ca, in termen de 15 zile de la constatarea starii de insolventa, sa solicite deschiderea procedurii privind insolventa unitatii administrativ-teritoriale, prin cerere depusa la tribunalul in a carui circumscriptie se afla unitatea administrativ-teritoriala respectiva.

Ordonatorul principal de credite, in termen de 5 zile de la declararea situatiei de insolventa, solicita inregistrarea acesteia la directia generala a finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in Registrul local al situatiilor de insolventa a unitatilor administrativ-teritoriale.

Pe baza documentelor depuse de ordonatorul principal de credite directia generala a finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti inregistreaza hotararea judecatoreasca de deschidere a procedurii de insolventa in Registrul local al situatiilor de insolventa a unitatilor administrativ-teritoriale.

In cazul in care nu mai sunt indeplinite conditiile starii de insolventa a unitatii administrativ-teritoriale, judecatorul-sindic pronunta o sentinta de inchidere a procedurii, chiar daca nu au fost stinse toate creantele cuprinse in planul de redresare a starii de insolventa. Sentinta de inchidere a procedurii de insolventa este notificata de ordonatorul principal de credite/administratorul judiciar directiei generale a finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, dupa caz, pentru efectuarea mentiunii in Registrul local al situatiilor de insolventa a unitatilor administrativ-teritoriale.juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie