Decizie CEJ: Persoanele fizice care instaleaza panouri solare pentru propriile locuinte pot cere rambursarea TVA-ului

 

Curtea Europeana de Justitie a decis ca persoanele care instaleaza panouri solare pentru propriile locuinte pot cere rambursarea TVA-ului platit pentru achizitia acestora, chiar daca electricitatea produsa este mai mica decat cea primita din sistem. Decizia a fost anuntata de catre Curtea Europeana de Justitie din Luxembourg dupa ce dl. Fuchs, o persoana fizica austriaca a contestat o decizie a autoritatilor fiscale locale potrivit careia nu era indreptatit sa-si recupereze TVA-ul platit pentru instalatia solara.

panou solarDl. Fuchs a instalat centrala fotovoltaica in 2005 si a furnizat energie solara catre Okostrom Solarpartner in fiecare luna. La fel ca multe alte sisteme solare domestice, energia generata a fost mai mica decat necesarul de energie al locuintei dlui Fuchs iar proprietarul a platit in fiecare luna mai mult decat a primit de la compania catre care energia era distribuita.

Cand dl. Fuchs a solicitat autoritatilor fiscale locale rambursarea TVA-ului, cererea a fost refuzata pe motiv ca aplicantul nu desfasura o activitate economica. Dl. Fuchs a contestat decizia la Tribunalul din Linz motivand ca, desi inregistra pierdere in fiecare luna, furnizarea in mod regulat a energiei catre Okstrom Solarpartner si remuneratia primita in mod constant crea o activitatea economica, astfel incat acesta nu ar fi trebuit sa suporte costul TVA-ului pentru materialele folosite.

Tribunalul din Linz a sustinut contestatia, iar cazul a ajuns la Curtea Europeana de Justitie. Decizia anuntata de CEJ in mod evident va reduce costurile cu sistemele solare domestice construite pentru a furniza energie in sistemele nationale. Deloitte Tax, juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie