Constituirea Evidentei autovehiculelor inmatriculate sau transcrise care intra sub incidenta timbrului de mediu pentru autovehicule – Ordinul MFP nr. 608/2013

 

Ordinul comun al Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice nr. 608/76/1595/2013 privind constituirea Evidentei autovehiculelor inmatriculate sau transcrise care intra sub incidenta timbrului de mediu pentru autovehicule a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 406, din 5 iulie 2013.

masini in traficIn temeiul art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, al art. 7 alin. (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2007 priv ind organizarea si functionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobata cu modificari prin Legea nr. 15/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, al art. 13 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 48/2013 privind organizarea si functionarea Minister ului Mediului si Schimbarilor Climatice si pentru modificarea unor acte normative in domeniul mediului si schimbarilor climatice si al art. 14 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, viceprim-ministrul, ministrul finantelor publice, ministrul afacerilor interne si ministrul mediului si schimbarilor climatice emit urmatorul ordin:
Art. 1. –
(1) Se constituie Evidenta autovehiculelor inmatriculate sau transcrise care intra sub incidenta timbrului de mediu pentru autovehicule
(2) Evidenta prevazuta la alin. (1) se gestioneaza informatic de Ministerul Finantelor Publice prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, de Ministerul Afacerilor Interne prin Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor si de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice prin Administratia Fondului pentru Mediu.

Art. 2. – Evidenta autovehiculelor inmatriculate sau transcrise care intra sub incidenta timbrului de mediu pentru autovehicule cuprinde urmatoarele informatii:
a) date de identificare a autovehiculului:
1. categoria;
2. marca;
3. tipul/varianta;
4. echipat cu motor cu aprindere prin scanteie/cu aprindere prin comprimare;
5. data primei inmatriculari/anul fabricatiei;
6. seria sasiului/numarul de identificare;
7. numarul de omologare;
8. seria cartii de identitate;
9. capacitatea cilindrica;
10. nivelul emisiilor de CO2 (grame/km);
11. aspectul/starea generala (aspect exterior/aspect interior);
12. dotarea (aer conditionat, ABS, airbag);
13. rulajul mediu anual;
b) date de identificare a proprietarului autovehiculului:
1. numele si prenumele/denumirea;
2. codul de identificare fiscala;
3. adresa;
c) tipul solicitarii:
1. I – solicitare initiala de stabilire a sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule, in vederea inmatricularii de catre primul proprietar din Romania;
2. RI – pentru reintroducerea in parcul auto national a unui autovehicul scos din parcul auto national, pentru care s-a restituit proprietarului valoarea reziduala a timbrului;
3. TN – pentru efectuarea transcrierii dreptului de proprietate in Romania asupra unui autovehicul rulat, pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante;
4. TI – pentru efectuarea transcrierii dreptului de proprietate in Romania asupra unui autovehicul rulat, pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmatricularea fara plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
d) date privind stabilirea timbrului de mediu:
1. decizia privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu – numarul si data;
2. suma reprezentand timbrul de mediu;
e) date privind diferente fata de timbrul de mediu stabilit:
1. decizia privind stabilirea diferentelor de sume reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule – numarul si data;
2. diferenta de sume reprezentand timbrul de mediu – pozitiva/negativa;
3. decizia privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu initiala – numarul si data;
f) date privind plata timbrului de mediu:
1. tipul documentului de plata;
2. numarul si data documentului de plata;
3. suma achitata;
g) date privind cererile de restituire depuse la Agentia Nationala de Administrare Fiscala:
1. numarul si data cererii de restituire;
2. datele de identificare a solicitantului restituirii:
2.1. numele si prenumele/denumirea;
2.2. codul de identificare fiscala;
3. natura sumei aprobate la restituire, respectiv:
3.1. taxa pe poluare pentru autovehicule;
3.2. taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule;
3.3. taxa pe emisiile poluante provenite de la autovehicule;
3.4. timbrul de mediu pentru autovehicule;
3.5. diferente de sume platite;
3.6. valoarea reziduala a timbrului;
3.7. cheltuieli banesti;
3.8. alte cheltuieli ocazionate cu executarea silita;
h) date privind restituirea aprobata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala:
1. numarul si data referatului privind determinarea diferentei de sume platite sau a valorii reziduale a timbrului, precum si a sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive si irevocabile;
2. suma aprobata la restituire;
i) date privind restituiri aprobate de Administratia Fondului pentru Mediu:
1. datele de identificare a solicitantului restituirii:
1.1. numele si prenumele/denumirea;
1.2. codul de identificare fiscala;
2. numarul si data hotararii judecatoresti definitive si irevocabile prin care se dispune restituirea;
3. suma aprobata la restituire;
j) data inmatricularii autovehiculului si numarul de inmatriculare;
k) data scoaterii din parcul auto national a autovehiculului.

Art. 3. – Informatiile cuprinse in Evidenta autovehiculelor inmatriculate sau transcrise care intra sub incidenta timbrului de mediu pentru autovehicule se furnizeaza de:
1. Agentia Nationala de Administrare Fiscala, din bazele de date constituite la nivelul organelor fiscale competente, denumite in continuare baze de date locale:
a) „Evidenta cererilor de stabilire a sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule”;
b) „Evidenta cererilor de restituire si a sumelor aprobate la restituire reprezentand diferenta sumelor platite/valoarea reziduala a timbrului, precum si a sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive si irevocabile”;
2. Administratia Fondului pentru Mediu;
3. Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor.

Art. 4. – Evidenta autovehiculelor inmatriculate sau transcrise care intra sub incidenta timbrului de mediu pentru autovehicule se constituie si se actualizeaza permanent, dupa cum urmeaza:
1. Pentru datele generate in format electronic in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala:
a) Informatiile prevazute la art. 2 lit. a)-d) sunt generate in format electronic de organul fiscal competent, pentru fiecare autovehicul pentru care s-a solicitat stabilirea timbrului de mediu, cu ajutorul aplicatiei informatice de stabilire a timbrului de mediu.
b) La nivelul organului fiscal competent, datele prevazute la lit. a), in format electronic, sunt inscrise in baza de date locala „Evidenta cererilor de stabilire a sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule”.
c) Informatiile din baza de date locala „Evidenta cererilor de stabilire a sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule” se transmit in baza de date centrala ori de cate ori se inregistreaza plata integrala a unei decizii de stabilire.
d) Informatiile din baza de date locala „Evidenta cererilor de restituire si a sumelor aprobate la restituire reprezentand diferenta sumelor platite/valoarea reziduala a timbrului, precum si a sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive si irevocabile” se transmit catre baza de date centrala ori de cate ori se aproba un referat privind determinarea diferentei de sume platite sau a valorii reziduale a timbrului, precum si a sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive si irevocabile.
2. a) Administratia Fondului pentru Mediu transmite Agentiei Nationale de Administrare Fiscala informatii privind restituirile de taxa/timbru, in termen de o zi lucratoare de la data aprobarii restituirii.
b) Informatiile se transmit in urmatoarea structura:
1. date de identificare a autovehiculului, potrivit art. 2 lit. a);
2. date privind restituirile, potrivit art. 2 lit. i).
3. a) Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor pune la dispozitia Agentiei Nationale de Administrare Fiscala:
1. data inmatricularii si numarul de inmatriculare ale autovehiculului pentru care s-a platit timbrul de mediu;
2. data scoaterii din parcul auto national a autovehiculului.
b) Informatiile vor fi furnizate:
1. prin acordarea accesului la aplicatia Dispecer 3;
2. prin acordarea accesului la servicii web.
c) Se vor utiliza linii de comunicatii securizate, conform conditiilor tehnice stabilite de catre Directia generala pentru comunicatii si tehnologia informatiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, in calitate de administrator al Retelei de comunicatii voce-date.

Art. 5. –
(1) Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor va comunica Agentiei Nationale de Administrare Fiscala persoanele desemnate sa aiba acces la Evidenta autovehiculelor inmatriculate sau transcrise care intra sub incidenta timbrului de mediu pentru autovehicule, in termen de 3 zile de la publicarea prezentului ordin
(2) Persoanele desemnate potrivit alin. (1) au acces pentru consultarea informatiilor din Evidenta autovehiculelor inmatriculate sau transcrise care intra sub incidenta timbrului de mediu pentru autovehicule
(3) Furnizarea informatiilor din Evidenta autovehiculelor inmatriculate sau transcrise care intra sub incidenta timbrului de mediu pentru autovehicule se va realiza prin:
1. acordarea accesului la aplicatia/portalul dezvoltata/dezvoltat in acest scop;
2. acordarea accesului la serviciile web dezvoltate in acest scop.

Art. 6. – Informatiile din Evidenta autovehiculelor inmatriculate sau transcrise care intra sub incidenta timbrului de mediu pentru autovehicule sunt utilizate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Administratia Fondului pentru Mediu si serviciile publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculari vehicule pentru indeplinirea obligatiilor legale care le revin in aplicarea prevederilor legale privind timbrul de mediu.

Art. 7. – Procedura prevazuta de prezentul ordin se aplica de institutiile implicate cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 8. – Directia generala de administrare a marilor contribuabili, Directia generala de tehnologia informatiei si directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Administratia Fondului pentru Mediu si Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Viceprim-ministru, ministrul finantelor publice, Daniel Chitoiu
Ministrul afacerilor interne, Radu Stroe
Ministrul mediului si schimbarilor climatice, Rovana Plumb
avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie