Hora SA Reghin, cel mai mare producator de instrumente muzicale din Romania, infiinteaza o scoala de ucenici
Cel mai mare producator de instrumente muzicale din România, Hora SA Reghin, va înfiinta din fonduri proprii o scoala de ucenici pentru a-si putea asigura personal calificat, pe fondul disparitiei scolilor de meserii si al îmbatrânirii angajatilor, a declarat, marti, pentru AGERPRES Nicolae Bâzgan, directorul general al societatii.
Directorul general al Hopa SA a precizat ca scoala de ucenici va începe sa functioneze din toamna, iar aici vor fi calificati pâna la 20 de tineri în meseria de fabricant de instrumente muzicale.
”Nu sunt de acord cu politica gresita care la un moment dat a practicat-o o ‘ministeriasa’, mare rector, care a facut dezastru în industria româneasca prin desfiintarea scolilor profesionale. Scolile de arte si meserii au fost niste surogaturi, nici macar scoli de dans nu putem spune ca au fost. Noi dorim sa ne asiguram forta de munca pentru viitor si avem în plan ca, începând din aceasta toamna, sa scolarizam pe cheltuiala proprie niste ucenici la locul de munca. Si indiferent de piedicile pe care le vor pune birocratii de la Bucuresti, prin Ministerul Învatamântului, noi îi vom califica în meseria de constructor de instrumente muzicale. Vom scolariza între 10 si 20 de tineri pentru ca trebuie sa va spun, cu durere în suflet, ca azi dorinta de a lucra în productie e din ce în ce mai mica la tineri, pentru ca tot felul de televiziuni sau alte media le inoculeaza posibilitatea unui câstig facil”, a declarat Nicolae Bâzgan.
Managerul Hora Reghin a aratat ca în cadrul societatii îmbatrânirea personalului este o mare problema, ca media de vârsta este extrem de ridicata, adica 48 de ani si ca aceasta situatie nu se regaseste doar la liniile de productie a instrumentelor muzicale, ci si în rândul personalului TESA.
”Din pacate, îmbatrânirea personalului societatii se face destul de rapid. Putini tineri vin sa se mai angajeze – si se angajeaza toti cei care au mai lucrat în alte parti si care doresc conditii mai bune de lucru sau o plata mai buna. Media de vârsta este de peste 48 de ani, e destul de ridicata, ceea ce ma îngrijoreaza. Si personalul TESA este de asemenea pe punctul de a se pensiona si din aceasta cauza suntem nevoiti sa facem cursuri de calificare, de adaptare profesionala pentru ca aceste schimbari sa se faca fara rupturi, fara paguba”, a precizat Nicolae Bâzgan.
Pe lânga sistemul de educatie extrem de deficitar, directorul general al Hora Reghin considera ca la situatia actuala a tarii a contribuit si distrugerea multor capacitati de productie, dar si cultivarea nemuncii prin plata unor ajutoare sociale.
Hora SA Reghin produce instrumente muzicale din lemn înca din anul 1951, pâna în aceasta luna a produs peste 4.150.000 de instrumente muzicale, exporta în peste 30 de tari ale lumii, are 290 de angajati, produce 200 de tipuri de instrumente si peste 300 de tipuri de accesorii si a avut anul trecut o cifra de afaceri de 20,5 milioane de lei.(A – autor: Dorina Matis, editor: Marina Badulescu), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!