Conditii mai stricte pentru romanii care vor credite pentru locuinta

 

creditStandardele de creditare au continuat sa se inaspreasca in primele sase luni ale anului pentru creditele destinate populatiei, in timp ce, in cazul companiilor au fost mentinute neschimbate in trimestrul doi al acestui an.

Contrar asteptarilor anterioare ale bancilor, cererea de credite a crescut usor atat pentru sectorul companiilor, cat si in cazul populatiei. Bancile prognozeaza pentru trimestrul trei al anului o cerere de finantare constanta sau usor in scadere din partea companiilor, respectiv a populatiei, se precizeaza intr-un sondaj al BNR.

Accesul la credite pentru locuinta, restrictionat pe fondul situatiei economice

Principalii factori care au condus la restrictivitatea sporita a standardelor creditarii imobiliare au fost: asteptarile privind situatia economica generala, modificarea concurentei din sectorul bancar si deciziile prudente ale BNR.

Inaspririle conditiilor au constat in diminuarea ponderii maxime a creditului in valoarea garantiei imobiliare, precum si a serviciului datoriei in venitul lunar (procent net de peste 30 la suta). De asemenea, valoarea medie a LTV (loan to value – valoarea imprumutului raportata la valoarea garantiei) pentru creditele nou acordate s-a diminuat la circa 71 la suta, comparativ cu 79 la suta in trimestrul precedent.

Gradul mediu de indatorare s-a situat in jurul valorii de 47 la suta in cazul creditelor nou acordate, respectiv 50 la suta la nivelul intregului portofoliu de credite imobiliare.

Cererea populatiei pentru credite noi destinate achizitiei de locuinte si terenuri s-a majorat in perioada analizata, contrar anticiparilor bancilor, insa institutiile de credit se asteapta ca aceasta situatie sa fie temporara (probabil tinand cont si de caracterul sezonier al evolutiei), prognozand o scadere a cererii de credite imobiliare in perioada urmatoare. Conform raportarii bancilor, trendul descendent al pretului locuintelor s-a mentinut si in trimestrul doi si se asteapta sa continue si in trimestrul urmator.

Camelia Sisea, ziare.com

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie