OPCOM si BRM vor primi in luna iulie, licentele pentru tranzactionarea gazelor
Tranzactiile cu gaze naturale nu sunt, deocamdata, transparente în tara noastra. Reglementatorul pietei de energie (ANRE) a primit spre aprobare, înca din iarna, de la OPCOM si Bursa Româna de Marfuri (BRM), regulamentele de functionare a unor platforme de tranzactionare a gazelor.
Potrivit unor surse apropiate situatiei, licentele pentru OPCOM si BRM vor fi acordate în aceasta luna. ANRE a si postat, pe site-ul sau, proiectul de ordin pentru aprobarea regulilor generale privind piata centralizata de gaze naturale.
Surse din piata afirma ca, de la avea pe hârtie doua burse a gazelor si pâna la tranzactionarea efectiva, mai este cale lunga: „Operatorii au solicitat ca tranzactiile sa fie anonime, în sensul publicarii pretului si cantitatilor fara numele companiilor. Companiile multinationale tranzactioneaza pe mai multe piete si si-au exprimat îngrijorarea ca preturile înca scazute de pe piata noastra le vor face probleme în alte tari, unde tarifele sunt mult mai mari.
În plus, în tara noastra, ANRE stabileste lunar cota de importuri si trimestrial este anuntat procentul de crestere a pretului gazelor interne, în cadrul procesului de liberalizare. În conditiile în care nu ai predictibilitate pe cota si ritmul de crestere a pretului este stabilit de ANRE, ce tranzactii sa ai?”
Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON România, ne-a declarat, recent, ca societatea pe care o conduce nu are nimic împotriva tranzactionarii transparente a gazelor. Domnia sa ne-a precizat ca o bursa a gazelor trebuie construita, de la bun început, cu toate produsele necesare tranzactionarii, de la contracte spot, la contracte la termen si la produse derivate. În plus, seful E.ON România este de parere ca toti operatorii trebuie sa tranzactioneze gazele pe bursa, pentru ca aceasta sa functioneze si sa fie asigurata lichiditatea.
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a anuntat, recent, ca va propune patronatelor si sindicatelor din industria petrochimica ca întreaga cantitate de gaze naturale produsa în tara noastra sa fie vânduta pe bursa, urmând sa aiba o discutie în acest sens si cu ANRE.
OPCOM propune, în urma consultarii cu mai multi operatori din piata, un tip de produs cu aplicabilitate pe piata noastra de gaze, caracterizata prin concurenta mult mai redusa decât piata de energie, respectiv contractul lunar pentru livrare în banda.
BRM propune tot un sistem de licitatii simplu sau dublu competitive, pentru perioade de tranzactionare de la o luna la un an. Alina Toma Vereha, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!