Un client al BCR a castigat in instanta dobanda zero la credit

 

Tribunalul Bihor a decis ca un client al BCR din Oradea sa nu mai plateasca dobânda la credit, dupa ce a gasit mai multe clauze abuzive în contractul de împrumut. Dupa ani de judecata, BCR a pierdut si procesul prin care a vrut sa-l oblige pe client sa semneze un act aditional prin care sa accepte o noua dobânda fixata de banca.

bcrO decizie a magistratilor bihoreni a nascut o noua specie de împrumut: creditul fara dobânda.

Acest „produs bancar” nu se gaseste tocmai în oferta bancii standard a bancii, ci este un raspuns al instantei la neregulile din contract.

Judecatorii au anulat clauza de dobânda a unui credit imobiliar, considerând ca aceasta este abuziva, iar clientul va trebui sa restituie de acum doar principalul.

Cum s-a ajuns aici

G.V. din Oradea a o obtinut o decizie definitiva si irevocabila la Tribunalului Bihor, în mai 2011, împotriva Bancii Comerciale Române, dupa ce a reclamat banca la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

Instanta a constatat existenta unor clauze abuzive în contractul de credit, clauze care definesc modul de calcul al dobânzii variabile.

Clientul a luat un credit imobiliar de 105.000 de euro de la BCR în martie 2008. Dobânda era fixa, de 6,2% în primul an, si variabila din al doilea an, dupa formula: „dobânda curenta este formata din dobânda de referinta variabila, care se afiseaza la sediile BCR, la care se adauga 1,20 puncte procentuale”. Dupa primul an, dobânda a crescut la peste 10%, si rata lunara a crescut în consecinta.

Judecatoria Oradea si Tribunalul Bihor au considerat ca banca, pe lânga faptul ca nu a negociat dobânda cu clientul, nici nu a definit parametrii dupa care aceasta se calculeaza, fiind în totalitate la latitudinea institutiei de credit sa o modifice, ceea ce a creat un dezavantaj clientului.

BCR si-a dat clientul în judecata

Dupa ce clauzele referitoare la dobânda au fost eliminate, BCR a dat în judecata clientul. Banca, prin avocatii de la NNDKP, a cerut ca instanta sa oblige clientul sa semneze un act aditional prin care sa plateasca o dobânda la credit formata din Euribor 6M + 4,4 pp, plus o serie de comisioane.

BCR a mai cerut ca, în cazul în care instanta nu este de acord cu aceasta cerere, atunci sa constate abuzul de drept al clientului, lipsa de utilitate a contractului si sa declare scadent anticipat creditul, caz în care clientul ar fi trebuit sa returneze imediat toata suma împrumutata.

Chiar daca nu mai avea clauza de dobânda în contract, BCR a continuat sa perceapa o dobânda pe care a calculat-o la momentul implementarii OUG 50/2010, formata din Euribor 6M + 8,9 pp.

În acest nou proces, Judecatoria Oradea decis, în iulie 2012, ca dobânda aplicata creditului sa fie cea perceputa în primul an, fixa, de 6,2%. Decizia a fost atacata cu recurs de ambele parti.

Pe 1 iulie 2013, Tribunalul Bihor a respins, definitiv si irevocabil, recursul BCR si a admis recursul clientului, confirmând astfel ca acest credit a ramas fara dobânda. Mai mult, banca trebuie sa restituie si dobânzile încasate de la client dupa primul an.

Legea spune ca, în cazul în care o clauza este considerata abuziva, atunci aceasta trebuie eliminata din contract.

Plateste doar principalul

„Am cerut sa fie eliminate clauzele abuzive si sa mi se restituie sumele încasate de banca din dobânda. Clauzele abuzive au fost înlaturate si creditul a ramas fara dobânda, în afara de ce am platit în primul an”, a declarat pentru ECONOMICA.NET oradeanul.

„De acum voi plati doar principalul, timp de 25 de ani. Nu e vina mea ca banca a inserat acele clauze abuzive”, adauga clientul BCR.

Potrivit acestuia, rata lunara ar trebui sa scada de la 700 de euro (calculata la dobânda fixa de 6,2%, 1.000 de euro calculata dupa Euribor + 8,9 pp) la 300 de euro, dupa ce BCR va pune în aplicare decizia.

Ramâne de vazut cum si când va pune BCR în aplicare aceasta sentinta. Banca nu a raspuns înca solicitarii adresate de ECONOMICA.NET în privinta acestui caz.

A executat silit BCR

Despre cazul lui G.V., publicatia noastra a mai scris anul trecut, când clientul a executat silit banca. BCR refuza sa puna în aplicare decizia definitiva a instantei, astfel ca a fost constrânsa de executorul judecatoresc.

Banca a virat, în cele din urma, aproximativ 14.000 de euro clientului. Mihai Banita, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie