Petrom, Automobile Dacia, Rompetrol Rafinare si Alro companiile care cresc bugetul de stat din impozitul pe profit

 

petromSunt listate la bursa, îsi bugeteaza sume mari pentru investitii si obtin mereu profit. Definitia pe scurt a marilor companii care aduc sume uriase la buget, prin plata unor taxe si impozite

Petrom, Automobile Dacia, Rompetrol Rafinare sau Alro se afla de mult pe lista firmelor de pe urma carora statul câstiga prin simplul fapt ca încaseaza un impozit mare pe profit. Iar daca ar fi sa se faca o comparatie cu alte tari, România se afla pe al doilea loc în Uniunea Europeana, dupa Lituania, în ceea ce priveste cea mai redusa pondere a încasarilor din taxe si impozite în produsul intern brut (PIB), potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, referitoare la 2010. Astfel, ponderea taxelor în PIB este  de 27,1% în cazul Lituaniei si de 27,2% în cazul României. Mai mult, cele mai mari impozite pe companii, în 2011, erau înregistrate în Franta (36,1%) si Malta (35%), iar cele mai scazute, în România (16%), Letonia (15%), Lituania (15%) si Bulgaria (10%).

Petrom, cel mai mare contribuabil

În România, Petrom trece drept cel mai mare angajator privat si contribuabil la bugetul de stat. Numai anul trecut, contributiile la buget au ajuns la 8,6 miliarde de lei, în timp ce în primul semestru din 2012 acestea au fost de 4,4 miliarde de lei. Potrivit datelor companiei, rezultatul din prima parte a acestui an arata o crestere de 8%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, datorita taxelor directe mai mari si sumelor aferente dividendelor. În ultimii sapte ani, compania a reinvestit profitul operational în productia româneasca de titei si gaze, în medie fiind vorba de peste un miliard de euro pe an. Potrivit reprezentantilor companiei, Petrom „ar continua“ sa investeasca, în medie, 0,8-1,2 miliarde de euro pe an, în conditiile „unui mediu favorabil investitiilor“.

Mai mult, nivelul actual de productie anuala reduce nevoia de importuri cu patru miliarde euro pe an. Profitabilitatea companiei este explicata si prin scumpirea benzinei, de mai multe ori într-un an. Altfel spus: se scumpeste benzina, compania face profit, iar statul încaseaza impozite si dividende mai mari.

Catalina Constantin, Capital

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie