Siguranta sanatatii in UE – masuri

 

La 3 iulie 2013, Parlamentul European a votat în favoarea deciziei privind amenintarile transfrontaliere grave la adresa sanatatii, potrivit unui comunicat al Comisiei.

StetoscopCu aceasta ocazie, Tonio Borg, comisarul responsabil pentru sanatate, a declarat: “Votul de astazi reprezinta un punct de cotitura pentru siguranta în materie de sanatate în UE, si doresc sa felicit si sa multumesc raportorului, dl Pargneaux, raportorilor alternativi si tuturor membrilor Comitetului pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara pentru activitatea acestora. Doresc sa adresez multumiri, de asemenea, presedintiilor daneza, cipriota si irlandeza ale Consiliului, care au lucrat intens împreuna cu Parlamentul European si Comisia pentru a conveni asupra unei legislatii a UE care ne va ajuta sa ne protejam cetatenii de o gama larga de amenintari transfrontaliere la adresa sanatatii.

Multi dintre noi — cetateni, profesionisti din domeniul sanatatii si factori de decizie politica, în egala masura — urmarim îndeaproape noile amenintari la adresa sanatatii, fie ele noua tulpina de gripa aviara A (H7N9), noul sindrom respirator coronavirus din Orientul Mijlociu sau o toxiinfectie alimentara, cum ar fi un focar de e.Coli. În plus, amenintarile cu un ritm de propagare mai lent, cum ar fi rezistenta antimicrobiana sau posibilitatea de a face o infectie în timp ce primesti asistenta medicala pot reprezenta, de asemenea, un risc pentru sanatatea cetatenilor. Cetatenii UE trebuie sa primeasca asigurari ca exista, pentru a-i proteja, un sistem solid si coordonat de raspuns la riscuri si la situatii de criza.

Acesta este si scopul deciziei adoptate astazi. Gratie unei planificari si coordonari mai bune la nivelul UE, cetatenii vor fi mai bine protejati în fata a numeroase amenintari transfrontaliere grave la adresa sanatatii cauzate de boli transmisibile sau de incidente chimice, biologice sau de mediu. Una dintre cele mai importante realizari ale deciziei consta în faptul ca aceasta stabileste temeiul juridic pentru coordonarea achizitiilor comune voluntare de vaccinuri si medicamente la nivelul UE. Vom începe cu achizitionarea de vaccinuri pandemice: statele membre care participa la acest proces vor fi în masura sa le ofere cetatenilor lor vaccinuri în conditii mai bune decât în trecut.

De asemenea, decizia consolideaza autoritatea Uniunii Europene în cazul unei situatii de urgenta în domeniul sanatatii, permitând Uniunii Europene sa declare situatii de urgenta în materie de sanatate pe teritoriul sau pentru a determina adoptarea de masuri în cadrul legislatiei sale farmaceutice, astfel încât vaccinurile si medicamentele sa poata fi furnizate mai rapid. Mandatul clar al Comitetului pentru securitate sanitara, de a coordona sistemul de raspuns la riscuri si la situatii de criza, inclusiv comunicarea în timpul unei crize, va contribui la îmbunatatirea, în continuare, a coordonarii interventiilor urgente în materie de sanatate publica.” Adina Elena Oprea, juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie