Dumitru Costin: Introducerea indicatorului de performanta poate lasa loc abuzurilor pentru ca exista mult subiectivism

 

Indicatorul de performanta nu este specific contractelor individuale de munca si nu poate fi introdus decât ca instrument care sa stea la baza unor bonusuri financiare, nu si pentru diminuarea veniturilor salariale, a declarat duminica, pentru MEDIAFAX, presedintele BNS, Dumitru Costin.

Dumitru CostinPresedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, considera ca guvernele României fac legi de salarizare multiple fara sa aplice vreuna.

„România tot face legi de salarizare. A mai facut doua legi în perioada 2008 – 2009. Nu a aplicat niciuna dintre ele pâna în momentul de fata. Suntem specialisti la facut legi pe care nu le aplicam”, a declarat liderul sindical.

El a explicat ca indicatorul de performanta nu este specific contractelor individuale de munca si el nu poate fi introdus în prezent decât ca instrument care sa stea la baza unor bonusuri financiare.

„Nu poate fi instrument pentru diminuare veniturilor salariale. Va fi dificil sa identifici criterii de performanta în multe domenii. Spre exemplu pentru cineva care lucreaza la registratura. Ce criteriu introduci sa înregistreze 100 de documente pe zi? Ce sa faca? Sa iasa pe strada si sa se roage de lume sa vina la ghiseu sa înregistreze documente?”, a declarat Costin.

În opinia sa ar fi necesar un proces de evaluare a muncii în mediul bugetar, asa cum se întâmpla în privat.

„Trebuie evaluat tipul de activitate, complexitatea si, în functie de asta, sa vina performanta”, a mai spus Dumitru Costin.

Potrivit liderului sindical, introducerea indicatorului de performanta poate lasa loc abuzurilor pentru ca exista mult subiectivism.

„Un mecanism de stimulare e binevenit, dar dificil de pus în practica. Actuala lege este corecta, dar cred ca a lipsit eevaluarea individuala a lucratorilor. Ea se face superficial si pe ochi frumosi, rezultatele la concursuri se stiu dinainte. Lipseste curajul politic, vointa pentru evaluarea corecta a resurselor umane si lipsesc resursele financiare”, a mai spus Costin.

Salariile bugetarilor vor include atât o suma fixa, dar si o parte variabila care va depinde de performantele profesionale individuale ale angajatilor, sistem care va fi reglementat prin noua lege a salarizarii din sectorul public pregatita pentru anul viitor, releva un document oficial obtinut de MEDIAFAX. Aurelia Alexa, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie