Analistii Erste considera ca un nou acord cu FMI, ar sustine privatizarile si cursul leului

 

Un nou acord preventiv cu FMI ar fi o strategie buna pentru tara noastra, având în vedere sumele mari care trebuie restituite Fondului si privatizarea incipienta a unor companii, urmând sa permita BNR sa continue politica de relaxare monetara si sa împiedice deprecierea puternica a leului, potrivit Erste.

grafic crescator1Analistii Erste se asteapta ca autoritatile române sa foloseasca ocazia vizitei directorului general al FMI, Christine Lagarde, la Bucuresti pentru a anunta un nou acord stand-by cu Fondul, din care însa nu vor fi trasi bani, la fel ca în cazul precedentei întelegeri. Lagarde se va afla la Bucuresti pe 15-16 iulie.

„Consideram ca autoritatile române vor folosi aceasta ocazie pentru a anunta un nou acord stand-by preventiv cu FMI, acoperind o perioada de doi ani si având ca obiectiv restructurarea companiilor de stat. Având în vedere ca platile combinate ale Bancii Nationale a României (BNR) si Ministerului Finantelor catre FMI ating un vârf de 5 miliarde de euro pe an în 2013-2014, iar privatizarea companiilor de stat din energie si transporturi este în faza incipienta, un nou acord din care sa nu fie trasi bani este o strategie buna”, se arata într-o nota de cercetare a Erste Group.

BNR a redus saptamâna aceasta dobânda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 5%, iar un nou acord ar permite bancii centrale sa continue politica de relaxare monetara fara riscul unei deprecieri puternice a leului în raport cu euro. Taierea dobânzii de catre BNR a fost prima din ultimele 16 luni.

„O noua întelegere cu FMI deschide calea pentru masuri suplimentare de relaxare monetara din partea BNR, în timp ce împiedica o depreciera puternica a leului la peste 4,7 lei (pe euro, n.r.)”, noteaza analistii Erste.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca scrisoarea de intentie privind un nou acord cu FMI si Comisia Europeana a fost trimisa joi executivului comunitar. El a afirmat ca decizia de a avea un nou acord cu CE si FMI este una asumata de Guvern, guvernatorul BNR si presedinte. Noul acord vizat de autoritati este unul de tip preventiv, a adaugat premierul.

Ponta a anuntat, joi, ca Guvernul va începe în aceasta luna negocierile cu FMI pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv, dupa ce Consiliul Director al FMI a avizat, saptamâna trecuta, cu trei derogari, ultimele evaluari cu România.

Autoritatile au precizat anterior ca doresc ca noul acord sa fie încheiat pentru o perioada de doi ani.

Acordul anterior al României cu FMI si UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile române ca preventiv, fara sa fie trase fonduri.

Întelegerea a fost parafata în primavara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, si trebuia sa se încheie în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autoritatilor române de extindere cu trei luni a acordului, pâna la sfârstul lunii iunie, astfel încât Guvernul sa aiba timp sa reduca arieratele si sa adopte masuri de îmbunatatire a managementului companiilor de stat.  A.S. bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie