Apelul UNBR pentru aplicarea corecta a noilor coduri

 

Luând în examinare materialele, interventiile si dezbaterile din sedinta Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (în continuare „U.N.B.R.”) privind punerea în aplicare a hotarârilor adoptate de organele profesiei în legatura cu implicarea avocatilor în activitatea de cunoastere, explicare si aplicare corecta a Noilor Coduri, pentru a se evita punerea pe seama noilor reglementari a esecurilor din activitatea de realizare a justitiei, Consiliul U.N.B.R. a hotarât sa dea publicitatii prezentul

uniunea nationala a barourilor din romania UNBRA P E L

adresat autoritatilor responsabile de luarea masurilor corespunzatoare pentru crearea conditiilor optime de aplicare corecta a noii legislatii în activitatea de zi cu zi a cetatenilor, a institutiilor si autoritatilor publice si în activitatea de înfaptuire a justitiei.

Este necesar ca aplicarea Noilor Coduri sa se faca în limitele legii, astfel încât avocatii – parteneri ai justitiei – sa poata sa-si îndeplineasca, efectiv si în mod complet, functiile procesuale consacrate de noile reglementari procesuale, atât în procedura judiciara civila cât si în procedura judiciara penala.

Se impune ca în activitatea autoritatilor sa fie înlaturate atitudinile publice ostile si nejustificate la adresa profesiei de avocat, cu consecinte directe asupra drepturilor si intereselor legitime ale cetatenilor care recurg la serviciile profesionale ale avocatilor.

Nu se poate concepe ca sistemul judiciar sa actioneze astfel încât, în perceptia publica, sa se resimta un interes general de a îndeparta pe cetatean, cu orice pret, de la justitia statala, mai ales atunci când acesta este asistat sau reprezentat de avocat.

Dezbaterile din sedinta Consiliului U.N.B.R. si consfatuirea de lucru a organului executiv, cu caracter permanent, de conducere a profesiei între Congresele avocatilor (Comisia Permanenta a U.N.B.R.) cu decanii unor barouri (Alba, Brasov, Arges, Constanta), au evidentiat ca s-a creat o situatie profund anormala, aparent explicata prin aplicarea defectuoasa a procedurii necontencioase de regularizare, potrivit Noului Cod de procedura civila, a cererilor de chemare în judecata în procesul civil.

Citeste textul integral al apelului pe juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie