O actiune in instanta blocheaza listarea Nuclearelectrica
Sindicatul CNE Cernavoda a formulat o opozitie, la Registrul Comertului, la înregistrarea deciziei actionarilor Nuclearelectrica de a majora capitalul social al producatorului de energie în vederea listarii, ne-au spus mai multe surse din companie. Cauza urmeaza sa fie judecata de Tribunalul Bucuresti si ar putea întârzia oferta publica de la Nuclearelectrica SA, pe care Guvernul si-a propus sa o deruleze în aceasta luna.
Potrivit surselor noastre, sindicatul a initiat actiunea în instanta pe motiv ca reprezentantul Fondului Proprietatea (FP) în AGA Nuclear¬electrica n-ar fi avut calitatea sa voteze pentru majorarea de capital. În viziunea sindicatului, Franklin Templeton nu este administratorul de drept al Fondului Proprietatea, iar mandatul în AGA Nuclearelectrica al reprezentantului FP trebuia dat în baza unei hotarâri AGA a Fondului.
Curtea de Apel Bucuresti a dat decizii contrare în conflictul dintre Franklin Templeton si avocatul Ioana Sfîraiala, care a contestat decizia AGA în care FT a fost numit administrator al Fondului Proprietatea, sporind astfel confuzia privind administrarea Fondului Proprietatea. Cel mai probabil, Sindicatul se bazeaza pe sentinta favorabila Ioanei Sfîraiala.
Sursele noastre afirma ca scopul actiunilor sindicatului este sa obtina de la autoritati dreptul sa poata achizitiona, în numele salariatilor Nuclearelectrica, un procent mic (0,5% – maxim 1%) din actiunile companiei, dar pe transa alocata investitorilor institutionali.
Sindicatul CNE Cernavoda ar fi agreat cu administratorii societatii acordarea unui procent mic din actiunile companiei, dar Hotarârea de Guvern privind listarea la BVB a 10% din Nuclearelectrica nu cuprinde aceasta prevedere. Sursele noas¬tre afirma ca prevederea privind subscrierile efectuate de salariatii Nuclearelectrica prin sindicat a fost eliminata la cererea Ministerului Justitiei, care a precizat ca salariatii trebuia sa îsi fi facut o asociatie pentru achizitionarea de actiuni.
Autoritatile ar fi facut deja cerere de interventie pentru ca Tribunalul Bucuresti sa judece în regim de urgenta opozitia, pentru ca prospectul listarii sa poata fi supus aprobarii ASF. Sursele citate mai spun ca întârzierea listarii va fi una minora, de cel mult o saptamâna si ca sunt sanse mari ca oferta sa poata fi derulata în aceasta luna, conform planului.
Guvernul a modificat, pe 19 iunie, hotarârea nr. 39/2012 pentru aprobarea strategiei de privatizare a „Nuclearelectrica”, în sensul împartirii ofertei de vânzare în trei transe.
La vremea respectiva, Constantin Nita a declarat: „85% din actiuni vor fi oferite investitorilor institutionali, iar diferenta investitorilor de retail, în doua transe, respectiv subscrieri mici care au valoare maxima pâna la 15.000 de actiuni si 5% cei care vor cumpara peste 15.000 de actiuni. Noi am dori o subscriere cât mai mare, mizam la investitorii institutionali, sa fie în jur de 150% sau peste, si în functie de asta speram sa obtinem un pret cât mai bun. Eu as vrea sa obtin cât mai mult, dar trebuie sa facem un raport între capitalul social, undeva la 2,5 miliarde lei, si ceea ce putem obtine în conditiile în care energia nucleara nu este foarte simpatizata de catre investitori. Stiti ce s-a întâmplat în Japonia, la Fukushima, si asta a avut o consecinta negativa asupra investitorilor”.
Intervalul de pret aprobat de Guvern pentru investitorii institutionali este de 11,20 lei/actiune limita inferioara si 15 lei/actiune limita superioara, inclusiv capetele acestui interval.
În Ordonanta de Urgenta pentru ratificarea Scrisorii de intentie semnata de România cu FMI si aprobata de Fond pe 26 iunie, scrie ca listarea Nuclearelectrica se va face pâna în luna octombrie a acestui an. Initial, listarea era aprobata pentru jumatatea lunii mai, apoi Guvernul a anuntat ca procedura va avea loc în aceas¬ta luna. Autoritatile vor sa obtina maxim 300-350 milioane lei (66-78 milioane de euro) pentru pachetul de 10% din Nuclearelectrica.
Listarea Nuclearelectrica este intermediata de consortiul format din firmele de brokeraj Swiss Capital si BT Securities. În prezent, statul este actionar cu 90,3% din capitalul companiei, iar Fondul Proprietatea detine restul de 9,7%. Privatizarea se va derula printr-o majorare de capital la care statul nu va participa.
Conform evaluarii facute de Fondul Proprietatea asupra Nuclearelectrica, la finele lunii aprilie, valoarea ofertei pentru 10% din titlurile producatorului de energie ar fi de aproape 666 milioane lei (154 milioane euro). Alina Toma Vereha, bursa.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!