Analiza: China a provocat criza financiara din 2008, sustine Erasmus Researche Institute of Management

 

China pagodaConform unui studiu recent, în mod surprinzator nu bancherii de pe Wall Street, ci China este responsabila pentru criza globala si pentru recesiunea ce a urmat dupa aceea. Studiul realizat la Erasmus Researche Institute of Management arata ca frenezia cu care economisesc chinezii a creat ceea ce este cunoscut sub numele de bani ieftini, care au alimentat bula imobiliara din SUA, precum si spargerea ei.

Autoarea studiului, Heleen Mees, profesor asociat la Universitatea new-yorkeza Wagner pentru absolventii scolii de servicii publice, spune ca produsele ipotecare exotice cu greu ar fi putut sa provoace bula de pe piata imobiliara americana si în final colapsul ei.

Datele analizate, referitoare la creditele ipotecare cu garantii speciale – actiuni sau obligatiuni garantate prin creante colateralizate – demonstreaza ca acestea au reprezentat mai putin de 5% din totalul de noi ipoteci în perioada 2000 – 2006. Mees, care este si autoarea a trei carti si colaboratoare a prestigioasei reviste Foreign Policy, spune ca de vina este politica monetara riscanta a Rezervei Federale de la începutul anilor 2000 care a generat boom-ul refinantarilor din SUA în 2003 si 2004 si cresterea consumului individual. Acest apetit crescut pentru cheluieli de consum din SUA a sustinut cresterea economica din China si implicit majorarea economiilor totale ale chinezilor.

Laurentiu Gheorghe, Capital

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie