Activitatea de imbunatatire funciara – masuri de organizare

 

In Monitorul Oficial nr. 390 din 29 iunie 2013 a fost publicata O.U.G. nr. 79/2013 privind modificarea si completarea Legii imbunatatirilor funciare nr. 138/2004, pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/2011 privind unele masuri de organizare a activitatii de imbunatatiri funciare, precum si pentru modificarea literei e) a alineatului (6) al articolului 3 din Legea nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

terenuri fondul funciarIn cadrul actului normativ se arata:

Legea imbunatatirilor funciare nr. 138/2004, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 88 din 13 februarie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

Agentia, organizatiile si federatiile pot desfasura activitati de furnizare a energiei electrice in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Infrastructura de imbunatatiri funciare apartinand domeniului privat al statului, aflata in administrarea Agentiei, societatilor comerciale, statiunilor si institutelor de cercetare si productie agricola, unitatilor de invatamant agricol si silvic, precum si a altor institutii publice, situata pe teritoriul unei organizatii, se poate transmite, la cerere, cu titlul de comodat acelei organizatii, in conditiile legii.

Predarea-preluarea infrastructurii de imbunatatiri funciare prevazuta la alin. (1) se face prin protocol incheiat intre parti, cu specificarea obligatiilor privind modernizarea, reabilitarea, exploatarea, intretinerea, reparatiile si paza integritatii bunurilor, aprobat prin ordin al ministrului.

Transmiterea dreptului de folosinta gratuita prin comodat asupra infrastructurii de imbunatatiri funciare, aflata in proprietatea privata a statului si in administrarea Agentiei, se face pentru o perioada de 5 ani si se aproba prin hotarare a Guvernului.

Cu 60 de zile inainte de expirarea perioadei de 5 ani prevazute la alin. (4), organizatiile pot solicita:

  • prelungirea succesiva, pentru perioade de cel putin 5 ani, care se aproba prin hotarare a Guvernului;
  • transmiterea, in proprietatea organizatiei, a infrastructurii de imbunatatiri funciare, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.“

Punerea in functiune a infrastructurii de irigatii aflate in administrarea Agentiei, care face obiectul transmiterii la cerere, fara plata, in folosinta sau in proprietatea unei organizatii, se realizeaza din fonduri asigurate din bugetul Agentiei, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

Punerea in functiune a infrastructurii de irigatii aflate in administrarea Agentiei, care face obiectul transmiterii la cerere, fara plata, in folosinta unei federatii, se realizeaza din fonduri asigurate din bugetul Agentiei.

Prin mandat din partea ministerului, Agentia poate verifica periodic, din momentul transmiterii dreptului de folosinta gratuita asupra infrastructurii de imbunatatiri funciare, organizatiile si federatiile cu privire la respectarea obligatiilor stabilite prin protocolul de predare-preluare, privind intretinerea, exploatarea si utilizarea infrastructurii de imbunatatiri funciare, in conditiile prevazute de normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

Organizatiilor si federatiilor care nu intretin, nu exploateaza si/sau nu utilizeaza infrastructura de imbunatatiri funciare in conditiile prevazute de normele metodologice sau distrug infrastructura primita in folosinta gratuita, dupa caz, li se retrage, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministerului, dreptul de folosinta gratuita asupra infrastructurii preluate. Respectivele organizatii si federatii au obligatia de a preda Agentiei infrastructura dobandita in starea in care a fost predata, conform unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

Organizatiile care primesc dreptul de folosinta gratuita prin comodat asupra infrastructurii de imbunatatiri funciare au obligatia de a constitui o garantie in contul Agentiei, in cuantum de 10% din valoarea de inventar a infrastructurii transmise, care va fi reglementata conform normelor metodologice si procedurilor stabilite prin hotarare a Guvernului.

Agentia are dreptul de a retine garantia constituita de organizatiile si federatiile care primesc dreptul de folosinta asupra infrastructurii, daca acestea nu respecta obligatiile stabilite prin protocolul de predare-preluare, nu intretin, nu exploateaza si/sau nu utilizeaza infrastructura de imbunatatiri funciare in conditiile prevazute de normele metodologice sau distrug infrastructura primita in folosinta. Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie