Fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Bucuresti, arestata preventiv pentru frauda la bacalureat

 

Fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitala, Costica Varzaru, cercetata pentru frauda la bacalaureat, a fost arestata preventiv pentru 29 de zile, printr-o decizie luata marti de Tribunalul Bucuresti, care nu este definitiva si poate fi atacata la Curtea de Apel a Capitalei.

tribunalul-bucurestiParchetul de pe lânga Tribunalul Bucuresti (PTB) a dispus, marti, retinerea pentru 24 de ore a fostei directoare de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitala Costica Varzaru, cercetata pentru trafic de influenta.

Procurorii au cerut tot marti instantei Tribunalului Bucuresti arestarea preventiva a Costicai Varzaru.

Procurorii au stabilit ca, în perioada mai-iunie, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucuresti, Costica Varzaru a pretins si a primit sume de bani de la elevi înscrisi la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-si folosi influenta pe lânga membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al unitatii de învatamânt, astfel încât acestia „sa nu îsi îndeplineasca în mod corespunzator atributiile de serviciu pe parcursul desfasurarii examenului”.

„Ulterior, inculpata a si efectuat demersuri în acest scop, urmarind sa fie desemnati anumiti supraveghetori permisivi, precum si o comisie care putea fi influentata în sensul realizarii unor fraude în desfasurarea examenului”, se arata într-un comunicat de presa al Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiati luni la Politia Capitalei, în cazul suspiciunilor de frauda la proba de limba româna a examenului de bacalureat. Dupa ce au fost audiati, acestia au fost lasati sa plece, singura retinuta fiind fosta directoare a liceului, Costica Varzaru.

Unii profesori sunt suspectati ca le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisa de la Limba si literatura româna. Asupra lor ar fi fost gasiti bani si cadouri care le-ar fi parvenit în aceeasi zi, potrivit unor surse judiciare.

Parchetul Tribunalului Bucuresti anunta luni ca a fost începuta urmarirea penala „in rem” pentru fapte de coruptie privind proba scrisa la Limba româna de la bacalaureat care a fost sustinuta la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, fiind facute perchezitii la unitatea de învatamânt cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei.

Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, în urma perchezitiilor, toate înregistrarile video din salile de examene, pe care urmeaza sa le analizeze în cadrul anchetei de coruptie presupus savârsita la examenul de bacalaureat. De asemenea, au fost ridicate înscrisuri, obiecte si laptopuri.

Elevii care au sustinut luni proba de limba româna de la bacalaureat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din sala, la multi dintre acestia fiind gasite fituici, au declarat marti, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Sursele din rândul anchetatorilor au aratat ca se lucreaza de aproximativ o luna la acest caz.

Sesizarea privind fapte de coruptie în cazul examenului de bacalaureat sustinut la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitala a fost facuta acum câteva saptamâni, au declarat surse judiciare, precizând ca reclamatia nu a venit de la parinti sau elevi.

Luni, la câteva ore dupa sustinerea probei la limba româna, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a anuntat ca a fost schimbata Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul si directorul adjunct ai scolii au fost demisi, pentru presupuse fapte de coruptie.

Potrivit ISMB, au fost schimbati cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum si cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.

ISMB a precizat ca va numi, în cel mai scurt timp, o noua comisie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care „va asigura toate conditiile pentru ca absolventii de clasa a XII-a sa poata sustine toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie – iulie 2013”.

Sapte candidati la bacalureat de la Liceul Bolintineanu au fost eliminati din examen, dupa ce asupra lor au fost gasite dovezi – copiute, carti cu rezolvari, telefoane mobile etc. – care indica tentativa de frauda la proba de limba si literatura româna, sustinuta luni, a anuntat marti ISMB. „Dovezile au fost gasite în timpul perchezitiei corporale realizate de ofiterii de Politie, care au descins în centrul de examen si consemnate în procesele verbale transmise de catre Parchetul de pe lânga Tribunalul Bucuresti. Perchezitiile au fost efectuate asupra a 41 de absolventi prezenti la examen”, mai precizeaza reprezentantii ISMB. Catalin Lupasteanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie