Investitiile Gazprom in Romania, se vor ridica la 150 de milioane de euro, pana in 2015

 

Grupul petrolier rus Gazprom vrea sa extinda reteaua de benzinarii din tara noastra de la zece unitati, câte sunt deschise în prezent, la 120 de statii la sfârsitul anului 2015, în urma unei investitii de circa 150 milioane euro, a declarat, vineri, directorul general al Gazprom Neft, Kirill Kravchenko.

gazprom benzinariePotrivit afirmatiilor domniei sale, cele mai multe dintre benzinariile pe care Gazprom le va deschide în tara noastra vor fi proiecte greenfield, cu investitii majore în sectorul energetic al României.

Subsidiara Gazprom Neft-NIS a inaugurat oficial, vinerea trecuta, o noua statie sub brand-ul concernului rus în tara noastra, pe autostrada A1, între Bucuresti si Pitesti.

Actualmente, reteaua Gazprom din tara noastra cuprinde 12 statii de distributie de carburanti, urmând ca pâna la finalul anului sa deschida, în total, 50 de noi benzinarii, potrivit declaratiilor oficialilor de la NIS, prezenti la eveniment.

În prezent, România este cel de-al doilea stat din Europa de Est unde Gazprom a deschis statii de alimentare cu carburanti, urmând ca pe viitor, în baza proiectului „Gazprom Petrol Stations”, sa se extinda si în regiunea Balcanilor, în particular în tari precum Bulgaria si Bosnia si Herzegovina.

Potrivit calendarului de lucru al celor de la Gazprom, facut public de catre Kirill Kravchenko, la sfârsitul anului 2015 în Europa de Est vor exista aproximativ 250 de statii de distributie de carburanti, dintre care 120 se vor afla în tara noastra.

Totodata, pe lânga benzinarii, cei de la Gazprom planuiesc sa îsi extinda planul de afaceri, astfel încât se va miza pe dezvoltarea unei lant de magazine, restaurante si cafenele.

„Dezvoltarea retelei noastre de statii de distributie de carburanti este una din directiile prioritare ale operatiunilor NIS. Deschiderea acestei statii sub brandul Gazprom, în aceasta regiune, reprezinta un nou pas în dezvoltarea retelei unice de distributie a companiei”, au mai adaugat repre­zentantii NIS din tara noastra.

Potrivit declaratiilor directorului NIS din Serbia, Kirill Kravchenko, Gazprom va deveni un partener strategic al tarii noastre, primul pas fiind extinderea numarului de statii de alimentare din România.

Intrarea companiei rusesti Gazprom pe piata româneasca a avut loc în 2012, când, în localitatea Vestem, lânga Sibiu, a fost deschisa prima benzinarie de sârbii de la NIS.

În plus, prin intermediul grupului NIS, rusii de la Gazprom sunt implicati si în exploatarea unor resurse naturale, în partea de vest a tarii, la Jimbolia.

Astfel, anul trecut, NIS a descoperit petrol în urma lucrarilor de foraj derulate pe concesiunea Jimbolia Veche printr-o a treia sonda de testare, potrivit unui anunt al principalului partener al NIS în cadrul respectivei concesiuni, firma australiana Zeta Petroleum.

Rezervele de petrol de la Jimbolia Veche sunt estimate la 1,72 milioane de barili. Concesiunea este detinuta în proportie de 51% de catre NIS Petrol SRL, ceilalti doi parteneri fiind Zeta Petroleum (39%) si compania româneasca Armax Gaz SA (10%).

Gazprom a achitat, în 2009, circa 400 milioane euro autoritatilor din Serbia, pentru a deveni actionar majoritar la compania sârba NIS, rusii promitând investitii anuale de aproximativ 500 milioane euro. A.C. bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie