Dupa spulberarea proiectului unei contraparti centrale locale, derivatele de la Sibiu, mai pot fi salvate doar de straini

 

Supravietuirea pietei derivatelor de la Sibiu si, implicit, a Sibex depinde, de acum înainte, de conectarea la o Contraparte Centrala (CCP) straina, dupa ce proiectul local, care ar fi trebuit „construit” împreuna cu Bursa de la Bucuresti, a esuat lamentabil.

SibexLa nivel european, din luna septembrie, tranzactiile cu derivate trebuie decontate obligatoriu prin CCP-uri autorizate, însa Adunarile Generale Extraordinare BVB si Sibex care trebuiau sa discute subiectul nu s-au putut tine, la finalul saptamânii trecute, din lipsa de cvorum.

Pentru Sibex, care depinde exclusiv de produsele derivate, singura sansa la viata a ramas sa apeleze la serviciile unei Contraparti straine.

De altfel, actionarii bursei sibiene au discutat aceasta posibilitate, înca din aprilie, spre deosebire de BVB, care nu are nicio varianta alternativa, parând dispusa sa îsi asume lovitura de imagine pentru lipsa de continuitate a pietei.

Ziarul BURSA a relatat, în luna mai, ca bursa sibiana purta discutii destul de avansate cu grecii, care ar avea o oferta de pret avantajoasa, potrivit unor surse din piata.

Casa de clearing din grupul Helex (Hellenic Exchanges Group) ar dori sa atraga mai multi clienti în regiune si sa devina un „hub” regional, astfel ca este dispusa sa preia inclusiv clienti mai micuti, precum Sibex.

În plus, se pare ca grecii ar dori un loc în Consiliul de Administratie al Sibex, iar oportunitatea exista, dupa demisia lui Valentin Ionescu din board. Locul vacant este însa disputat si de SIF Moldova, care a ramas fara reprezentant în conducere, dupa plecarea lui Ionescu.

La sedinta AGEA Sibex de sâmbata au venit actionari cu detineri cumulate de aproximativ 37%, sub cvorumul de 50%.

Astfel, unii dintre actionarii prezenti s-au revoltat ca au batut atâta drum de pomana si au solicitat ca, pe viitor, convocarile si adunarile generale sa fie pregatite mai bine.

Presedintele Sibex, Dan Simionescu, a lipsit de la AGEA Sibex de sâmbata, potrivit unor surse prezente la Sibiu, desi fusese vazut, vineri, la sedinta de la BVB.

Conducerea Sibex trebuie sa fi considerat ca a facut o greseala când a propus ordinea de zi pentru aceasta sedinta, care presupunea o sinergie mai strânsa cu BVB, mai ales dupa ce bucurestenii si-au luat adio de la derivate si, în mai multe rânduri, au întors spatele sibienilor, cu aroganta.

Actionarii Sibex trebuiau sa supuna votului propunerile conducerii sa renunte la piata spot, sa desfiinteze activitatea de depozitar, sa diminueze capitalul Depozitarului Sibex cu 22,72 milioane lei si sa distribuie banii catre actionari, astfel ca Grupul Sibex sa poata participa cu maxim 6,25 milioane de euro la constituirea Contrapartii Centrale locale, împreuna cu grupul BVB.

Cam multe, pentru o zi de vara. Adina Ardeleanu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie