Cat de scumpa e benzina in raport cu puterea de cumparare? Analiza: Romania vs restul tarilor

 

De fiecare data când cotatia barilului de petrol urca , variatia se transmite dureros în buzunarul consumatorilor de benzina din anumite tari, în vreme ce pentru alti consumatori aproape ca nu se simte deloc. Într-o analiza de exceptie realizata de Bloomberg, vedem cât de mult variaza pretul benzinei de la o tara la alta si cât de scumpa e benzina în raport cu puterea de cumparare. Prin apartenenta la Uniunea Europeana, România reprezinta un paradox, mai ales ca detine rezerve importante de petrol în raport cu alte tari din blocul comunitar.

benzinarie1Potrivit analizei Bloomberg, cel mai mare pret al bezinei este în Turcia si Norvegia, de aproape 10 dolari pe galon (1 galon = 3,7854 litri), mai exact de 9,98 dolari, respectiv de 9,97 dolari. Podiumul este completat de Olanda, unde bezina costa aproape 9 dolari (8,95 dolari), iar la mica distanta se situeaza Italia, cu un pret al galonului de 8,92 dolari.

Dintre cele patru tari, doar în Turcia benzina este scumpa în raport cu puterea de cumparare, respectiv a sasea cea mai scumpa dintre cele 60 de tari analizate de Bloomberg, pe baza preturilor din al doilea trimestru din 2013. În celelalte trei tari unde pretul unitar este la cel mai mare nivel din lume, benzina este destul de accesibila în raport cu puterea de cumparare.

Daca ar fi sa transformam în lei/litru, pretul la pompa în Turcia este de 8,79 lei, cu peste 50% mai mare decât în România (5,71 lei).

Cea mai scumpa benzina din lume raportata la câstigul mediu zilnic este în India si Pakistan. Astfel, un indian trebuie sa munceasca pe medie mai mult de o zi (1,16 zile) pentru a-si permite un galon de benzina si la fel si un pakistanez (1,1 zile).

Cât de tare îi ustura pe români când fac plinul

Chiar daca în România benzina are cel mai mic pret unitar din Uniunea Europeana, de 6,48 dolari/galon (5,71 lei/litru), la egalitate cu Bulgaria, din cauza venitului mediu scazut, românii aproape ca platesc cel mai mult din UE în raport cu puterea de cumparare, la mica distanta de Bulgaria. Daca un român plateste circa 27% din venitul mediu zilnic pentru un galon de benzina sau 7,12% pentru un litru, doar bulgarii suporta un cost mai mare, respectiv peste 31% din venitul mediu zilnic pentru un galon, respectiv 8,25% pentru un litru.

Chiar daca au preturi la pompa mai mari decât în România si importa peste 80%-90% din petrol din Rusia, polonezii si ungurii suporta mai usor costul benzinei decât noi, întrucât câstiga mai bine pe medie. Daca în Polonia si Ungaria pretul pe un litru de benzina este cu 3,3%, respectiv 10% mai mare decât în România, de 5,90 lei, respectiv de 6,30 lei, datorita venitului mediu zilnic mai mare, de 119,4 lei, respectiv de 121,9 lei, fata de 80,13 lei pe zi pentru un român, litrul de benzina este mai accesibil în aceste tari (4,94% din venitul zilnic în Polonia, respectiv 5,18% în Ungaria, fata de 7,12% în Romînia).

Ceea ce îi mai salveaza pe români, când vine vorba de cota costului cu benzina în venitul mediu anual, este consumul redus de benzina, de 4 ori mai mic decât media mondiala. Gratie unui consum mediu zilnic de doar 0,07 galoane (0,26 litri), benzina în costa pe români doar 1,77% din venitul lor anual, în vreme ce polonezii platesc pentru consumul de benzina 2,02% din venitul anual, iar ungurii 2,62%.

Citeste articolul integral pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie