Mugur Isarescu constata sfarsitul unui ciclu de 40 de ani. Ce va urma?

 

Suntem la sfârsitul unui ciclu de 40 de ani si nu prea stiu ce urmeaza, a declarat, joi, într-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a României (BNR), Mugur Isarescu.

Mugur Isarescu „Daca suntem adeptii ciclurilor mai scurte si mai lungi, suntem la sfârsitul unui ciclu lung de vreo 40 de ani. Eu nu pot sa ies din experienta mea personala. Cred ca toti suntem prizonierii vietii pe care am trait-o pe acest pamânt si reactionam pe masura. Am intrat în viata matura în 1971, când se prabusea un sistem, cel postbelic, cel construit având la baza new-deal-lul lui Roosevelt. Tot vreo 40 de ani, bazat pe un pret al aurului de vreo 35 dolari pe uncie. Am vazut cum tot ce era adevarat pâna în ’71 si ce citisem eu nu mai era adevarat în gândirea economica. Cursurile nu mai trebuiau sa fie fixe, nu faceau bine, faceau mai mult rau. Toata lumea vorbea de criza dolarului, dar ne-am pomenit dupa 10 ani de atâta criza a dolarului ca dolarul a înlocuit aurul si a devenit rege, apropo de capcanele istoriei si utilizarea abuziva a cuvântului criza. Cam prin anii ’80, eu am facut constatarea ca am intrat într-un alt ciclu, ca prin 2007 sa vad ca au început framântari si regândiri, a aparut criza aceasta. Cred ca suntem la sfârsitul unui ciclu de 40 de ani, nu prea stiu ce urmeaza, dar cred ca suntem la sfârsitul unui ciclu si acest lucru l-am spus anul trecut”, a spus Isarescu.

Potrivit acestuia, trebuie rupta aceasta nefericita suprapunere si întelegere ca în momentul în care ai intrat în Uniunea Europeana toate s-au rezolvat.

„Nefericita întelegere definita de ceea ce prin 2007, imediat dupa ce am intrat în Uniunea Europeana a dus la decizii de tipul acesta, „domnule am intrat în Uniunea Europeana, sa marim salariile, suntem europeni”, si toata lumea a uitat ca salariile nu cresc prin vointa. Sa îmi spuneti mie de un Parlament în lume care nu ar creste salariile imediat. Toti vrem sa traim mai bine. Chiar economistii au uitat si uita în prezent ca relatia este între salarii, nivel de trai si productivitate, iar intrarea în Uniunea Europeana a fost sansa României care intra într-un club, o piata mai mare într-o lume, într-adevar, dar si cu necazuri, pentru ca îti cere o anumita competitivitate, cresterea productivitatii si pe aceasta baza o crestere a salariilor”, a explicat guvernatorul BNR.

Banca Nationala a României (BNR) organizeaza în parteneriat cu Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative conferinta „Strategica: On strategies in a challenging world”.

La eveniment participa guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, Alina Bârgaoanu.(AS – autor: Florin Barbuta, editor: Mariana Nica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie