Facilitati pentru politisti: Cei raniti in timpul serviciului, raman in Politie dar pe alte functii

 

Un pachet de masuri pentru sprijinirea politistilor raniti si a familiilor celor decedati in timpul serviciului a fost adoptat miercuri de Guvern, conform unei informari de presa a institutiei. Mai precis, statutul politistului va fi completat astfel incat politistii care au fost raniti in timpul serviciului sa poata fi mentinuti in activitate, pe alte functii unde isi poate valorifica experienta profesionala. In prezent, legislatia nu da politistilor aceasta posibilitate.

politia romanaGuvernul a adoptat miercuri Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului, act normativ ce are ca obiectiv general instituirea unor masuri pentru sprijinirea politistilor raniti si a familiilor celor decedati in timpul sau in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu.

Mai exact, Statutul politistului va fi completat astfel incat politistii care au fost incadrati intr-un grad de invaliditate ca urmare a ranirii in timpul sau in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu sa poata fi mentinuti in activitate sau incadrate in unitati ale MAI, la cerere. Aceasta in conditiile in care, potrivit unui document de presa al Ministerului Afacerilor Interne, cadrul legal existent nu ofera politistilor aceasta facilitate.

Practic, in urma adoptarii acestui act normativ, se creeaza posibilitatea mentinerii politistului in activitate, la solicitarea acestuia, pe alte functii unde isi poate valorifica experienta profesionala.

Modificarile aduse Statutului Politistului prevad si masuri de sprijinire a familiilor politistilor.

Astfel, potrivit MAI, copii aflati in intretinerea politistului decedat sau incadrat intr-un grad de invaliditate ca urmare a ranirii sale in timpul exercitarii atributiilor de serviciu vor putea fi angajati in functii de politist sau personal contractual, in unitati ale Ministerului Afacerilor Interne. Aceeasi masura de protectie va putea fi aplicabila si sotului, respectiv sotiei politistului.

„Angajarea, in acest caz, se va face cu respectarea cerintelor legale pentru postul respectiv, cu precadere a cerintelor generale pentru dobandirea calitatii de politist sau a celor de studii”, informeaza MAI.

Potrivit sursei citate, ccopul modificarilor aduse Statutului Politistului este acela de a fi asigurata o protectie suplimentara politistilor si familiilor acestora, in cazul decesului politistului sau al incadrarii sale intr-unul din gradele de invaliditate prevazute de legislatia romaneasca.

MAI puncteaza, de asemenea, ca necesitatea completarii legislatiei in domeniu vine ca urmare a faptului ca, pana in prezent, in situatia in care un politist nu mai indeplinea anumite conditii stabilite de baremele medicale, acesta era incadrat intr-un grad de invaliditate si, implicit, exclus din randul personalului MAI.

„Analiza situatiilor ce au generat catalogarea politistilor ca inapti pentru exercitarea serviciului politienesc a evidentiat faptul ca unele dintre aceste cazuri sunt o consecinta a ranirii acestora in timpul sau in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu”, sustine institutia.

De asemenea, conform sursei citate, s-a avut in vedere si faptul ca pregatirea specifica dobandita in institutiile Ministerului Afacerilor Interne, precum si starea sanatatii sale, respectiv invaliditatea dobandita, ii restrang politistului posibilitatea de a opta pentru o noua cariera in afara sistemului de ordine publica, aparare si siguranta nationala.Mirela Oprea, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie