Infiintarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultura – OUG nr. 64/2013

 

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 377 din data de 26 iunie 2013 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 64/2013 privind infiintarea si acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor in agricultura si acordarea de compensatii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu.

agriculturaOrdonanta de urgenta reglementeaza modul de infiintare si acreditare a fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor in agricultura, in vederea acordarii de compensatii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu.

Fondurile mutuale se creeaza in scopul acordarii de compensatii financiare membrilor, pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu.

Fondurile mutuale care acceseaza scheme de sustinere prin contributii financiare se acrediteaza de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Pentru a fi acreditate, fondurile mutuale trebuie sa dispuna de:
– capacitate de expertiza tehnica;
– capacitate de gestiune financiara;
– structura cu competenta nationala, care intruneste cumulativ urmatoarele criterii: reprezinta toate sectoarele agricole; are reprezentare in toate judetele; are membri care exploateaza peste 30% din suprafata arabila a Romaniei, inclusiv echivalentul in UVM (unitate vita mare) al animalelor detinute;
– un program de prezentare a activitatii pentru o perioada de 3 ani de la data depunerii cererii de acreditare.

Acreditarea se acorda pentru o perioada de 5 ani si se poate reinnoi pe inca 3 ani.

Compensatiile financiare se platesc de catre fondul mutual direct membrilor care au inregistrat pierderi economice determinate de urmatoarele evenimente:
–  bolile animalelor care figureaza in lista stabilita de Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor si/sau in anexa I la Decizia 2009/470/CE a Consiliului din 25 mai 2009 privind anumite cheltuieli in domeniul veterinar;
– organismele daunatoare la plante si bolile plantelor care fac obiectul unor masuri de combatere obligatorie sau care reprezinta un caracter exceptional;
– incident de mediu.

Sursele compensatiei financiare platite de catre fondul mutual sunt:
– contributia Uniunii Europene si de la bugetul de stat;
– contributia membrilor;
– imprumuturi bancare incheiate de fonduri in conditii de piata;
– orice sume recuperate ca urmare a transferarii fondului mutual a drepturilor de despagubire.

Fondul mutual acreditat beneficiaza de sprijin sub forma de contributii financiare pentru:
– costurile administrative pentru crearea si functionarea fondului mutual, repartizate pe o perioada de maximum 3 ani;
– rambursarea costurilor generate de imprumuturile accesate de fondul mutual cu scopul de a plati compensatii financiare membrilor, precum si a dobanzilor aferente acestor credite.

Sprijinul sub forma contributiilor financiare acordat fondului mutual prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nu depaseste 65% din costurile mentionate anterior, urmand ca toate costurile neacoperite de sprijinul acordat sub forma de contributii financiare sa fie suportate de membri.

Sprijinul sub forma contributiilor financiare este cofinantat din Fondul European de Garantare Agricola, in proportie de 75%, in conformitate cu prevederile Regulamentului nr. 73/2009, urmand ca pentru perioada 2014-2020 acesta sa fie preluat in cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.  Diferenta de 25% se asigura de la bugetul de stat si reprezinta contributie publica nationala.

Incepand cu data finantarii compensatiilor prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala se vor putea finanta si despagubirile pentru incidentele de mediu.

Producatorii agricoli care nu adera la fondul mutual pana la 1 martie 2014 primesc 20% din formele de sprijin sustinute din bugetul national. juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie