DNA: Ion Voicu, directorul general RADET Bucuresti, primea mita in sediul institutiei

 

Directorul general si directorul economic al RADET Bucuresti, Ion Voicu si Dan Mavrodin, arestati preventiv pentru luare de mita, primeau banii de la reprezentantul unei societati comerciale, denuntator în cauza, chiar în biroul de la etajul IV al Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice, potrivit referatului cu propunerea de arestare preventiva înaintat de procurorii DNA instantei de judecata.

dna„Întrevederea cu cei doi directori a avut loc în biroul lui Ion Voicu, situat la etajul 4 al cladirii. Conform sustinerilor martorului, Ion Voicu i-a indicat sa lamureasca situatia cu directorul economic Dan Mavrodin. Acesta i-a precizat ca, în conditii normale, RADET ar fi facut platile, însa, evocând lipsa de fonduri, Dan Mavrodin, în prezenta lui Ion Voicu, a pretins, cu titlu de mita (…), suma de 600.000 lei (10% din suma datorata de RADET pentru primul contract subsecvent), pentru a începe efectuarea platilor”, descriu procurorii prima întâlnire dintre cei doi directori si reprezentantul unei firme care trebuia sa primeasca bani pentru materialele livrate.

Potrivit sursei citate, denuntatorul le-a comunicat celor doi directori ca nu le poate da mai mult de 4%, iar Ion Voicu, în prezenta lui Dan Mavrodin, s-a declarat de acord sa primeasca, împreuna cu directorul economic, procentul de 4% din valoarea contractului, urmând ca sumele sa fie platite în transe, dupa efectuarea platilor de catre RADET, cu toate ca, initial, Dan Mavrodin pretinsese „plata în avans”.

„Cu aceeasi ocazie, denuntatorului i s-a dat de înteles ca sumele respective urmau a fi remise lui Dan Mavrodin, pentru sine si pentru Ion Voicu, martorul necunoscând modul în care cei doi directori îsi împarteau sumele respective”, au scris procurorii DNA în cererea de arestare preventiva.

În continuare, procurorii anticoruptie descriu modalitatea în care reprezentantul societatii si directorii RADET se întâlneau, în biroul directorului Ion Voicu, pentru a se înmâna banii, în trei transe, respectiv pe 13 februarie, 25 februarie si 21 martie.

„Ulterior, procentul pretins a fost micsorat la 4%, stabilindu-se ca transele de bani sa le fie achitate directorilor, de regula, dupa efectuarea platilor. În baza acestei întelegeri, în perioada 13 februarie – 21 martie, cei doi directori au primit, în trei transe, suma totala de 148.800 lei. Banii i-au fost remisi lui Dan Mavrodin, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Ion Voicu”, arata DNA.

Procurorii spun ca în coroborare cu celelalte probe, interesul inculpatului Ion Voicu nu putea fi altul decât acela al intrarii în posesia unei transe din suma de bani pretinsa ca mita, astfel cum a fost descrisa în denuntul formulat.

Ancheta în acest caz s-a bazat pe interceptari telefonice, supravegheri informative si denunturile reprezentantilor unor firme implicate în contractele cu RADET.

„În denuntul formulat, acesta a precizat ca transa din 21 martie, în cuantum de 28.000 lei, i-a fost remisa inculpatului Dan Mavrodin în biroul acestuia, situat la etajul 4 al cladirii RADET”, mai spun anchetatorii.

De asemenea, procurorii au efectuat perchezitii la domiciliile lui Ion Voicu si Dan Mavrodin, în baza unor mandate emise de Tribunalul Bucuresti.

„La locuinta inculpatului Ion Voicu au fost identificate sumele de 131.200 lei, 18.335 euro, 6.460 dolari si 80 lire sterline. În autoturismul folosit de acesta, (…) a fost gasit un plic de culoare alba, cu inscriptia olografa ‘Voicu+Mavrodin’, inscriptia ‘Mavrodin’ fiind taiata. Acest aspect constituie un indiciu privind comiterea în coparticipatie a unor fapte de coruptie de catre cei doi inculpati, conducând la ideea ca în plicul respectiv s-a aflat o suma de bani destinata acestora si pe care ar fi împartit-o. Cercetarile urmeaza a stabili daca înscrisul are legatura cu faptele ce fac obiectul prezentei cauze ori cu altele similare”, arata DNA.

Potrivit anchetatorilor, într-un alt contract, directorul exploatare-mentenanta în cadrul RADET, Ovidiu Gardus, ar fi pretins de la reprezentantul unei firme, pentru asigurarea bunei desfasurari a activitatii, sume de bani si alte foloase materiale.

„Gardus Ovidiu a refuzat practic continuarea procedurilor de implementare a primului contract subsecvent, conditionând-o de remiterea unei sume de bani, cu titlu de mita, precizata valoric în jurul sumei de 50.000 lei. Pretinderea acestei sume a fost facuta undeva la sfârsitul anului 2012, cu ocazia unei întâlniri la restaurant, în mod direct, martorului (…), care i-a explicat inculpatului Gardus Ovidiu ca nu îi poate da aceasta suma cash, deoarece procedurile interne ale firmei multinationale pe care o reprezenta nu permiteau accesarea unor astfel de sume fara justificare contabila, ci doar în baza unor prestatii contractuale”, se arata în referatul procurorilor.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis miercuri arestarea preventiva pentru 29 de zile a directorului general al RADET Bucuresti, Ion Voicu, a directorului economic al RADET Bucuresti, Dan Mavrodin, si a directorului exploatare si mentenanta al RADET Bucuresti, Daniel Gardus, acuzati de luare de mita.

Decizia poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Georgiana Tanasescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie