Retrocedarea cladirii Liceului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe catre Biserica Reformata considerata ilegala

 

Condamnarea la închisoare a doi etnici maghiari gasiti vinovati pentru retrocedarea ilegala a unei cladiri din Sfântul Gheorghe i-a facut pe liderii comunitatii maghiare sa organizeze un mars de amploare în semn de protest fata de hotarârea judecatorilor de la Buzau. Desi cladirea Liceului „Szekely Miko” nu a facut niciodata parte din patrimoniul Episcopiei Reformate din Ardeal, partidele maghiare s-au unit pentru a strânge 20.000 de oameni împotriva Justitiei.

Liceul „Szekely Miko” Sfantu Gheorghe

Liceul „Szekely Miko” Sfantu Gheorghe

Cladirea Liceului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe a fost ridicata cu banii primariei si fonduri strânse din donatii si a functionat înainte de perioada comunista în baza unor fonduri de stat si a unor donatii private, iar Eparhia Reformata din Ardeal nu a contribuit cu nimic.

Construirea liceului a început în anul 1870 si a fost încheiata în anul 1893. Lucrarile au fost finantate de primaria orasului, iar în anul 1876 groful Miko Imre a donat 60.000 de forinti. În anul 1888, extinderea cladirii s-a facut pe un teren donat de primarie. Când a fost realizata aripa sudica a cladirii, în 1891, aceasta a fost finantata printr-un credit de 50.000 de forinti contractat de Primaria Sfântu Gheorghe si o donatie de 32.000 de forinti de la Ministerul Educatiei de la Viena. Locuintele pentru profesorii Colegiului „Sezekely Miko” au fost construite între anii 1891 si 1895 în baza unui împrumut contractat de colegiu.

Singura legatura a Eparhiei Reformate din Ardeal cu Colegiul „Sezekely Miko” din Sfântu Gheorghe a fost în baza unei hotarâri a Ministerului Educatiei de la Viena din anul 1858 prin care scolile din zonele de granita erau trecute sub tutela sa. Însa înca de la începutul ridicarii acestui colegiu, Eparhia Reformata din Ardeal a cerut ca el sa fie finantat de primaria orasului, motivând ca nu dispune de fondurile necesare.

Alte evenimente din trecut dovedesc faptul ca terenurile si cladirile Colegiului Miko nu au facut parte din patrimoniul Eparhiei Reformate din Ardeal. De exemplu, în anul 1902, Eparhia a împrumutat colegiul cu 10.000 de forinti cu o dobânda de 5%, iar în anul 1915, colegiul a dat Eparhiei cinci imobile la schimb pentru un teren bisericesc. Dupa cutremurul din 1940 colegiul a fost reparat cu banii Ministerului Educatiei de la Budapesta si cu fonduri proprii, iar Eparhia nu a avut nici o contributie.

In decembrie 2010, procurorii DNA Brasov i-au trimis în judecata pe Marko Attila-Gabor, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relatii Interetnice din cadrul Ministerului Informatiilor Publice, pe Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal, si pe Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justitiei, acuzati de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave. Procurorii au stabilit ca în 2002 cei trei au facut parte din comisia speciala de restituire a unor imobile ce au apartinut minoritatilor nationale si ca au întocmit o nota de constatare în care au aratat, contrar realitatii, ca proprietara cladirii Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe a fost Biserica Reformata, drept urmare au restituit-o Eparhiei Reformate din Ardeal. Procurorii au constatat ca retrocedarea s-a facut în baza unui extras de carte funciara nevalabil, emis în 1990, si a Cartii Funciare care nu avea traducere autorizata în limba româna, documente ce fusesera depuse în fotocopie de Eparhia Reformata din Ardeal. Cei trei au fost acuzati ca prin acest fapte au prejudiciat statul român cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentând valoarea imobilului.

Pe 28 iunie 2012, Judecatoria Buzau l-a condamnat pe Marko Attila Gabor la trei ani de închisoare cu executare, la fel si pe Marosan Tamas, iar Clim Silviu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Procesul continua la Curtea de Apel Ploiesti, recursul fiind programat pe data de 5 octombrie.

George Damian, Puterea

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie