Cine sunt gigantii care vor fora dupa petrolul si gazele naturale din Marea Neagra

 

Aproximativ un miliard de dolari este suma pe care OMV Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania urmeaza sa o aloce programului de explorare a blocului Neptun Deep din Marea Neagra.

Platforma petroliferaExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) si OMV Petrom au anuntat astazi ca au finalizat campania de achizitie seismica 3D pe blocul Neptun Deep, cea mai mare campanie de seismica 3D înregistrata în Marea Neagra, acoperind o suprafata de peste 6.000 de kilometri patrati. Operatorul campaniei a fost OMV Petrom.

În plus, cele doua companii au procurat platforma de foraj Ocean Endeavor pentru a relua forajul de explorare pe blocul offshore Neptun Deep din România la finalul lui 2013 sau începutul lui 2014. Platforma de foraj Ocean Endeavor, detinuta de compania Diamond Offshore Drilling Inc., este o platforma semi-submersibila, proiectata sa foreze în ape cu adâncimi de pâna la 2.400 de metri si o adâncime totala de foraj de pâna la 10.600 de metri. EMEPRL este operatorul programului de foraj pentru zona de mare adâncime a blocului Neptun.

Datele colectate în timpul campaniei seismice si al programului de foraj de explorare vor fi folosite pentru a evalua dimensiunea si fezabilitatea comerciala a descoperirii Domino, anuntata în 2012, dar si potentialul altor prospecte în blocul Neptun Deep. Potrivit comunicatului citat, ExxonMobil si OMV Petrom se asteapta sa investeasca pâna la 1 miliard de dolari în programul de explorare, care cuprinde campania de achizitie seismica 3D în prezent finalizata si forajul suplimentar de explorare si evaluare.

‘Noi ramânem foarte încurajati de descoperirea Domino si continuam sa colectam date suplimentare necesare pentru a confirma dimensiunea resurselor si potentiala fezabilitate comerciala a acestora. Operatiunile din Blocul Neptun sunt o premiera si prezinta o serie de provocari din punct de vedere tehnic iar dezvoltarea viitoare va necesita investitii substantiale pentru o perioada lunga de timp. Pe lânga succesul programului de explorare, stabilitatea fiscala, politicile de reglementare pe termen lung în domeniul energiei si accesul la o piata libera si transparenta joaca un rol determinant. Suntem hotarâti sa continuam evaluarile tehnice si de explorare pe blocul Neptun Deep si apreciem în mod deosebit sprijinul Guvernului României pentru acest proiect. Suntem mândri sa asistam România în efortul sau de explorare si dezvoltare de potentiale noi resurse offshore spre beneficiul tuturor partilor implicate’, a declarat John Knapp, director general Exxon Mobil Exploratian.

‘Succesul acestui proiect este de mare importanta pentru Petrom si România atât din punct de vedere al cresterii securitatii energetice, cât si din perspectiva dezvoltarii economice’, a aratat Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatile de explorare si productie. Potrivit acestuia, investitiile ulterioare aferente fazelor de evaluare si dezvoltare ar putea ajunge la câteva miliarde de dolari iar asemenea investitii ar avea un impact major în economia româneasca.

  • Zona de apa adânca a blocului Neptun se întinde pe o suprafata de aproximativ 9.900 km2, iar adâncimea apei variaza între 50 si 1.700 metri.
  •     În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% în zona de mare adâncime a blocului Neptun.
  •     De atunci, cele doua companii au lucrat împreuna pentru a achizitiona seismica 3D si a evalua potentialul de explorare de hidrocarburi al blocului.
  •     În perioada 2009-2010, OMV Petrom si ExxonMobil au achizitionat mai mult de 3.000 de kilometri patrati de date seismice 3D pe blocul Neptun, folosind tehnologie de ultima ora.
  •     Între decembrie 2011 – martie 2012 ExxonMobil si OMV Petrom au forat sonda Domino-1, prima sonda de explorare în ape de mare adâncime din România, care a confirmat prezenta gazelor naturale. Domino-1 a atins o adâncime totala de mai mult de 3.000 de metri sub nivelul marii.
  •     Din noiembrie 2012, ExxonMobil si OMV Petrom au desfasurat o a doua campanie seismica 3D, acoperind aproximativ 6.000 de kilometri patrati în zona de mare adâncime a blocului Neptun.

Anul TRECUT a început si s-a terminat cu vesti bune: în februarie, ExxonMobil anunta existenta unui zacamânt urias de gaze naturale în perimetrul Neptun, iar în noiembrie a scos la licitatie mai multe contracte de servicii care vizeaza continuarea lucrarilor. capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie