Romania va intrece Italia la productia de cereale

 

Productia locala de cereale, estimata la 17,4 milioane de tone, o va depasi cu 3% în acest an pe cea din Italia, iar economia româneasca va urca pe locul sase în topul producatorilor europeni cu rezultate apropiate de cele din 2011, anul record al agriculturii, arata proiectiile pe iunie facute publice recent de Coceral, organizatie a traderilor si procesatorilor agricoli europeni.

agricultura cereale„Productia va fi mai mare ca urmare a vremii bune. Daca mai ploua o data în iunie si înca o data în luna iulie, cred ca nu va fi un an cu probleme“, spune Stefan Gheor­ghita, directorul general al producatorului de seminte agricole certificate Caussade Semences, cu afaceri de 15,4 milioane de euro, care este în acelasi timp si fermier cu 600 de hectare în Braila.

Rocada dintre România si Italia în topul economiilor comunitare în functie de productia de cereale vine pe fondul cresterii cu 40% a productiei locale, dar si pentru ca recoltele italiene urmeaza sa coboare usor.

La grâu prognoza arata o recolta totala de 6,8 milioane tone (plus 26%), iar la porumb alte 9,1 milioane tone (plus 68,5%). Pe fondul estimarilor pozitive, preturile cerealelor sunt în scadere primele cifre vehiculate în piata arata un nivel de 150-160 euro/tona (680-720 lei/tona) în cazul grâului.   Gabriel Razi, zf.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie