Trei centre zonale de cercetare in domeniul pomiculturii vor fi finantate de Ministerul Agriculturii

 

Ministerul Agriculturii va finanta trei centre zonale de cercetare în domeniul pomiculturii, la Maracineni-Pitesti, Iasi si Bistrita, care sa produca material saditor necesar din 2014, când va începe programul de reconversie în pomicultura, a anuntat sâmbata ministrul Daniel Constantin.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii ruraleMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, sâmbata, la Bistrita, în cadrul unei mese rotunde pe teme agricole, ca statul va finanta trei centre zonale de cercetare în domeniul pomiculturii, care sa produca material saditor autohton necesar din 2014, când va începe programul de reconversie în pomicultura, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Daniel Constantin a spus ca este vorba de cele din Pitesti-Maracineni pentru sudul României, Iasi pentru Moldova si Bistrita pentru Transilvania.

„Avem în plan la finalul lui 2014 sa începem un program de reconversie la pomicultura dupa modelul pe care l-am implementat cu succes la viticultura. Vrem sa începem si pe zona de pomicultura plecând de la o realitate care exista astazi în România. Peste 50 la suta din plantatiile pomicole sunt, din pacate, în declin. Din acest motiv, din banii europeni pe care îi avem pentru 2014-2020, o alocare importanta, un subprogram va fi dedicat pomiculturii.

Mi-ar placea sa fim pregatiti cu material saditor din România în 2014, când vom avea la dispozitie acesti bani europeni, nu cu material saditor pe care îl importam din strainatate. Nu suntem pregatiti per ansamblu sa facem fata unei competitii. Din acest motiv, am luat decizia zilele trecute sa avem trei centre de cercetare extrem de importante, pe care sa le finantam ca sa reprezinte un punct de pornire pentru programul de pomicultura. Statiunea de la Bistrita poate sa deserveasca toata zona Transilvaniei. Vom face toate eforturile ca, în programul tematic pentru cercetare, în anul 2013 sa alocam sume importante astfel încât statiunea de la Bistrita sa devina o pepiniera pentru tot înseamna plantatie pomicola din Ardeal, asa cum vom încerca la Maracineni-Pitesti pentru sudul României si la Iasi pentru zona Moldovei”, a declarat ministrul Agriculturii.

El a afirmat ca îsi doreste ca România sa fie pregatita sa faca faca concurentei din strainatate, întrucât vor fi alocati bani multi, iar strainii vor vrea sa profite de acest lucru si sa vânda, la noi, soiuri din import.

„Pe sectorul de pomicultura vrem sa fim pregatiti. Vom începe programul de reconversie în a doua parte a anului 2014. Vrem sa pregatim sectorul de cercetare si de creare de pepiniere pentru pomicultura pentru competitia pe care o vom avea. Vom avea bani europeni la dispozitie, nu putini, ceea ce va atrage si investitori straini în aceasta zona, care vor dori sa-si vânda soiurile lor si atunci exista un pericol vis-a-vis de soiurile românesti care sunt mult mai bune din punct de vedere calitativ si mult mai bune din punctul de vedere al rezistentei la aceasta zona. Cercetarea din România s-a miscat în aceasta perioada si a produs soiuri rezistente si mult mai competitive decât soiurile din afara”, a spus Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat, sâmbata, alaturi de Maria Grapini, ministrul Turismului, la masa rotunda cu tema „Agricultura, domeniu forestier, turism, mediu – sanse de dezvoltare economica pentru judetul Bistrita-Nasaud”, organizata de filiala judeteana a Partidului Conservator, la care au luat parte peste doua sute de oameni de afaceri, fermieri si oameni politici locali.

În cursul diminetii de sâmbata, ministrul a vizitat si Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Bistrita, înfiintata în 1950, care, de-a lungul existentei sale, a creat zeci de soiuri de cires, mar, par visin si prun. Statiunea bistriteana este unul dintre centrele nationale de producere a materialului saditor pomicol liber de boli virotice. mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie